مراحل و نحوه کامپوزیت دندان: کامپوزیت چگونه انجام میشود؟+عکس

مراحل و نحوه کامپوزیت دندان
فهرست محتوا
۵/۵ - (۱ رای)

اگر شما نیز قصد اصلاح طرح لبخند خود با کمک کامپوزیت را دارید، حتما یکی از سوالات و دغدغه‌های مهم شما این است که مراحل کامپوزیت دندان چگونه است؟
آیا نحوه کامپوزیت کردن دندان سخت است؟ در چه مدت زمانی، ونیر روی دندانها نصب می‌شود؟
در مراحل ابتدایی این درمان باید چه نکات مهمی در نظر گرفته شوند؟
در این مقاله مختصر و مفید پاسخ تمام این سوالات را بیان کرده ایم، همچنین به طور دقیق روش انجام کامپوزیت دندان را شرح داده ایم. با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.

برای انجام کامپوزیت دندان به چند جلسه نیاز است؟

تعداد جلسات مورد نیاز برای کامپوزیت دندان

به طور معمول برای نصب کامپوزیت برای هر دو فک به یک جلسه حدود ۴ ساعته نیاز است. با این وجود این احتمال وجود دارد که فرد نیاز داشته باشد دفعات بیشتری به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند.
معمولا تمام افراد یک جلسه مجزا را برای ویزیت و مشاوره اولیه ترتیب می‌دهند. وجود پوسیدگی‌های دندان و بیماری‌های لثه که در این جلسه تشخیص داده می‌شود، تعیین کننده این است که فرد برای درمان مشکلات دهان و دندان خود قبل از انجام کامپوزیت به چه تعداد جلسه درمانی نیاز دارد.
همچنین برخی از افراد تمایل دارند کامپوزیت برای فک بالا و پایین خود را در جلسات مجزایی انجام دهند.
بنابراین در صورت وجود تمام شرایط مطلوب کامپوزیت دو فک در یک جلسه ۴ ساعته به اتمام می‌رسد.

نحوه انجام کامپوزیت دندان

بیشتر اوقات، مراحل انجام ونیر کامپوزیت برای افراد مشابه می‌باشد، اما در مواقعی ممکن است، تفاوت‌های جزئی وجود داشته باشند. برای افرادی که دچار پوسیدگی های دندان هستند، قبل از نصب ونیر کامپوزیت، دندانپزشک باید به ترمیم پوسیدگی دندانها بپردازد و بدون بر طرف کردن مشکلات دندان نمی‌توان کامپوزیت دندان را انجام داد. در ادامه مقاله مراحل انجام کامپوزیت به طور کامل بررسی شده است:

  1. مشاوره اولیه

    مشاوره اولیه برای کامپوزیت دندان

    اولین قدم برای انجام این درمان زیبایی در دندانپزشکی مشاوره می‌باشد. در این مرحله بررسی می‌شود که آیا این روش برایتان گزینه مناسبی است یا خیر.
    این کار با کمک معاینه فیزیکی دهان و دندان و عکس‌های رادیولوژی انجام می‌گیرد.
    در این شرایط اگر فرد دچار پوسیدگی دندان و یا بیماری‌های لثه باشد، در ابتدا باید برای درمان این مشکلات اقدام گردد و پس از به دست آوردن سلامت کامل دهان و دندان به نصب کامپوزیت پرداخته می‌شود.

  2. آماده سازی دندانها

    آماده سازی دندانها برای کامپوزیت چیست؟

    آماده سازی برای برقراری پیوند محکم بین مینای دندان و کامپوزیت می‌باشد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
    برای این کار دندانپزشک، دندانها را از ذرات غذا، پلاک دندان و جرم پاکسازی می‌کند. در صورت نیاز باید تراش بسیار جزئی روی مینای دندان زده شود تا مواد کامپوزیت بتوانند روی دندانها نصب شوند.

  3. انتخاب رنگ

    انتخاب رنگ کامپوزیت دندان

    در این مرحله با کمک سایه رنگ موجود از برندهای متفاوت کامپوزیت دندان به انتخاب رنگ مناسب برای فرد پرداخته می‌شود. برای این انتخاب نکات مهمی باید در نظر گرفته شوند که در عنوانهای بعدی شما را با این نکات نیز آشنا خواهیم کرد.

  4. اسید شویی سطح دندان

    اسید شویی سطح دندان در مراحل کامپوزیت

    این مرحله برای آماده ساختن دندان، به جهت پیوند مناسب با رزین کامپوزیت انجام می‌گیرد. دندانپزشک برای این کار، ابتدا یک کاندیشنر که به ژل شباهت دارد را درون سرنگ کوچکی می‌ریزد. به طور معمول این ژل حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک می‌باشد. پس از ۱۵ ثانیه قرار گرفتن کاندیشنر روی دندان، دندانپزشک دهان را کامل شستشو می‌دهد. بعد از اتمام این مرحله، دندانها آمادگی کامل برای برقراری پیوند با رزین کامپوزیت را پیدا می‌کنند.

  5. اعمال عامل پیوند دهنده کامپوزیت

    اعمال عامل پیوند دهنده کامپوزیت

    در این مرحله دندانپزشک به کمک اپلیکاتور یا یک برس کوچک، مایع مورد نظر را به صورت یک لایه نازک بر روی دندانها قرار می‌دهد. در ادامه برای فعال کردن کاتالیست‌های موجود در مایع، از نور لیزر استفاده می‌کند که حدود ۱۰ الی ۲۰ ثانیه بعد آنها سفت می‌شوند. پس از آن، دندانپزشک به ادامه مراحل انجام کامپوزیت دندان می‌پردازد.

  6. فرم دهی رزین کامپوزیت

    چگونه دندانپزشک کامپوزیت را روی دندان فرم می دهد؟

    مهم‌ترین مرحله کاشت کامپوزیت دندان، فرم دهی آن می‌باشد که به مهارت و تجربه دندانپزشک بستگی دارد. در این مرحله، دندانپزشک به لایه گذاری رزین کامپوزیت، فرم دهی آنها و ایجاد یک پیوند شیمیایی بین لایه کامپوزیت و مایع مرحله قبل (عامل پیوند دهنده) می‌پردازد. دندانپزشک باید با مهارت کافی، عیوب ظاهری دندان را به کمک ونیر پوشش دهد تا پس از اتمام کار، ظاهری زیبا و بی نظیر برای دندانهای بیمار ایجاد گردد.

  7. سفت کردن کامپوزیت دندان

    استفاده از نور لیزر مخصوص برای فعال کردن مواد کامپوزیت

    در ادامه مرحله قبل، بعد از رضایت دندانپزشک از فرم دهی و نحوه قرار گیری کامپوزیت، با لیزر آنها را روی دندان سفت می‌کند. در صورتی که دندانپزشک رضایت کافی نداشته باشد، می‌تواند با قرار دادن لایه دیگری روی رزین کامپوزیت، شکل مطلوب را به دست آورد. قرار گرفتن هر دندان زیر نور لیزر حدود ۱۰ تا ۴۰ ثانیه می‌باشد. در انتهای این مرحله حدود ۲ میلی متر ضخامت هر دندان افزایش می‌یابد.

  8. پولیش کردن کامپوزیت

    پولیش کامپوزیت دندان چیست؟

    پس از لایه گذاری کامپوزیت و سفت شدن آنها روی دندان، دندانپزشک به پولیش کردن دندانها می‌پردازد. این مرحله برای زیبا ساختن کامپوزیت و شفافیت آنهاست. در واقع در مرحله پولیش دندان، دندانپزشک سعی می‌کند ظاهر کامپوزیت را همانند دندان‌های طبیعی کند که این کار به کمک نوارهای سمباده و دیسک‌ها انجام می‌گیرد. در این قسمت، بیمار وضعیت دندانهای خود را در آینه می‌بیند و اگر نیاز به اصلاح قسمت‌های جزئی وجود داشت، از دندانپزشک خود می‌خواهد که موارد مورد نظر را اصلاح نماید.

  9. ارزیابی نحوه گاز زدن بعد از کاشت کامپوزیت

    به جهت اینکه بعد از کاشت کامپوزیت، بیمار دچار مشکلاتی در نحوه گاز زدن و جویدن غذا نشود، دندانپزشک در مطب به بررسی آن می‌پردازد تا اگر مشکلی وجود داشت، به کمک پولیش و ترمیم برطرف شود. ارزیابی این موضوع به کمک کاغذهای کربنی که بین دندانهای بیمار قرار داده می‌شود، انجام می‌گیرد. به این صورت که بیمار به وسیله دندان‌های خود، به دو سمت کاغذ کربنی فشار وارد می‌کند. اهمیت این مرحله برای این است که بعد از کاشت کامپوزیت بیمار بتواند از کامپوزیت، همانند دندانهای طبیعی خود استفاده داشته باشد.

فیلم مراحل کامپوزیت دندان

نکات مهم در هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت

نکات مهم در هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت

در هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت، نکات مهمی وجود دارند که دندانپزشک و بیمار باید به آنها توجه داشته باشند. در ادامه به بررسی این نکات می‌پردازیم:

  1. نوری که جهت سفت کردن کامپوزیت مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌تواند بر روی نتایج رنگ تاثیر گذار باشد. به همین دلیل دندانپزشک باید در انتخاب رنگ آن دقت کافی را داشته باشد.
  2. رنگ ونیر کامپوزیت زیر نور لامپ، ممکن است به رنگ زرد و یا سفید متفاوت دیده شود. به همین جهت دندانپزشک باید سایه مناسب برای کامپوزیت دندان را انتخاب نماید تا رنگ آن با رنگ دندانهای طبیعی انطباق داشته باشد.
  3. به دلیل اینکه در طول مراحل این درمان، دهان بیمار کاملا باز است، دهان خشک می‌شود. خشکی دهان می‌تواند باعث روشن‌تر و سفیدتر دیده شدن دندانها باشد. معمولا ۳۰ دقیقه اول بهترین زمان انتخاب رنگ است، بنابراین بیمار در ابتدای کار بهتر است نظرات دندانپزشک را جدی بگیرد.
  4. برای انجام کامپوزیت دندان، بیمار نباید آرایشی روی لب‌های خود داشته باشد و همچنین نباید از زیور آلات روی گردن و گوش استفاده شود، زیرا سایه آنها می‌تواند بر روی انتخاب رنگ تاثیر داشته باشد.

علل استفاده از تکنیک لایه گذاری

علل استفاده از تکنیک لایه گذاری

از این تکنیک برای کنترل سفت شدن هر لایه کامپوزیت استفاده می‌شود.
به همین دلیل دندانپزشک می‌تواند شکل، ضخامت و نحوه سفت شدن هر لایه را به خوبی کنترل کند. انجام این مرحله از نظر شفافیت، رنگ و زیبایی تاثیر بسزایی در نتیجه کامپوزیت دارد.
به علت انقباض مجزای هر لایه، دندانپزشک تا به دست آوردن نتیجه مورد نظر می‌تواند انقباض ایجاد شده را با قرار دادن لایه دیگری جبران کند. این انقباض در سطح میکروبی رزین کامپوزیت به شرینکیج پلیمریزاسیون معروف می‌باشد.

پاسخ به سوالات پر تکرار شما

  1. آیا پولیش ونیر کامپوزیت درد دارد؟

    برای پولیش دندان، دندانپزشک از ابزار خاصی که در آنها سمباده تعبیه شده است، استفاده می‌کند. درهنگام لرزش این ابزار، ممکن است احساس ناخوشایندی به بیمار دست دهد، اما به طور کلی پولیش دندان برای بیمار دردی به همراه ندارد.

  2. آیا اسید شویی قبل از کاشت ونیر کامپوزیت درد دارد؟

    در مرحله اسید شویی، دندانپزشک به بیمار عینک محافظ می‌دهد تا به چشم‌های بیمار آسیبی وارد نشود. اما در حین اسید شویی هیچ گونه احساس دردی برای بیمار وجود نخواهد داشت. حتی در صورتی که قسمتی از کاندیشنر روی لثه باقی بماند، هیچ آسیبی به لثه وارد نمی‌کند. احتمال دارد بیمار به دلیل ریختن مقداری کاندیشنر روی زبان، احساس تلخی یا ترشی داشته باشد.

  3. آیا نحوه نصب کامپوزیت روی دندان به بیهوشی نیاز است؟

    هیچ نیازی به استفاده از بیهوشی در این روش نیست. لازم به ذکر است که از بی حسی موضعی نیز در تمام موارد و برای تمام افراد استفاده نمی‌گردد، زیرا این روش بسیار ساده و بدون درد است.

  4. چه مواردی تعداد جلسات کامپوزیت دندان را افزایش می‌دهند؟

    در صورتی که دارای پوسیدگی‌های دندانی و بیماری‌های لثه باشید، برای درمان اینگونه مشکلات نیاز به مراجعات بیشتری به مطب دندانپزشکی دارید.
    همچنین نداشتن تخصص و مهارت دندانپزشک، ممکن است سبب شود شما نیاز به مراجعه مجدد به مطب برای رفع برخی از مشکلات به وجود آمده شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان