عوارض بلیچینگ دندان: آیا سفید کردن دندان ضرر دارد؟ + نکات مهم

عوارض بلیچینگ دندان
فهرست محتوا (کلیک کنید)
۴/۵ - (۴ رای)

اگر شما نیز قصد انجام بلیچینگ دندان را دارید، اما یکی از دغدغه‌هایتان عوارض آن است، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا بلیچینگ دندان مضر است؟
یا اگر جزء کسانی هستید که این درمان زیبایی را انجام داده‌اید، اما با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اید، این مطلب برایتان بسیار کارآمد خواهد بود.
در این مقاله علاوه بر اینکه شما را با مشکلات ناشی از بلیچینگ دندان آشنا خواهیم کرد، راهکارهای درمانی آنها را نیز برایتان شرح می‌دهیم.
همچنین در انتهای مطلب با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید تا توضیحاتی در خصوص پیشگیری از بروز عوارض بلیچینگ دندان را به دست آورید.

محتوای صوتی مطلب عوارض بلیچینگ دندان

آیا بلیچینگ دندان عوارض دارد؟

خیلی از افرادی که تصور می‌کنند بلیچینگ برای دندان ضرر دارد، باید بدانند که این درمان جزء ایمن‌ترین و ساده‌ترین درمان‌های دندانپزشکی به حساب می‌آید. بیمارانی که تا به حال از این درمان برای سفید کردن دندان‌های خود استفاده کرده‌اند، دچار مشکل خاصی نشده‌اند.
دانستن فواید و مضرات بلیچینگ دندان به شما کمک می‌کند تا با خیال راحت‌تری اقدام به انجام یا عدم انجام این درمان نمایید. پس ادامه مطلب را از دست ندهید.

عوارض بلیچینگ دندان چیست؟

عوارض بلیچینگ دندان

اول از هرچیزی بهتر است بدانید ضرر بلیچینگ خیلی کمتر از مزایای آن است و به همین دلیل هم امروزه در دندانپزشکی مورد استقبال قرار گرفته است. از جمله شایع‌ترین عوارض بلیچینگ می‌توان به حساسیت لثه و دندان‌ها اشاره نمود که ممکن است در حین انجام کار یا بعد از آن اتفاق بیفتند. اما دلیل بروز این عوارض چیست؟ در ادامه این موضوع مفصل‌تر توضیح داده شده است:

  1. حساسیت و سوزش دندان‌ها

    در حین یا پس از روند درمان ممکن است با حساسیت و سوزش دندان‌های خود روبه‌رو شوید که معمولاً طبیعی است. در روش آفیس بلیچینگ، ممکن است حین پروسه درمان هم دچار حساسیت دندانی شوید. به همین دلیل بهتر است اگر سابقه حساسیت دندانی را داشته‌اید، قبل از شروع درمان این موضوع را با دندانپزشک خود درمیان بگذارید.
    در روش هوم بلیچینگ نیز اگر میزان بیشتری از مواد سفید کننده را روی دندان خود بگذارید و یا مدت زمان را افزایش دهید، ممکن است دندان‌هایتان دچار سوزش شوند.
    بعد از اتمام جلسه سفید کردن دندان‌ها با روش بلیچینگ، احتمال دارد دندان‌های شما به غذاها یا نوشیدنی‌های داغ یا سرد حساس شود؛ این حساسیت تا چند روز ادامه می‌یابد. در صورت تجربه درد شدید و غیر طبیعی این مورد را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

  2. تحریک بافت لثه

    از آنجایی که مواد سفید کننده در روش بلیچینگ دارای پروکساید هستند، می‌توانند باعث ایجاد سوزش و یا آسیب جزئی به بافت دهان، لثه و زبان شوند.
    به همین دلیل هم دندانپزشک در روش آفیس بلیچینگ از محافظ‌هایی برای پوشش بافت لثه استفاده می‌کند. در روش هوم بلیچینگ نیز با ساخت یک تری اختصاصی، احتمال ریختن ژل بلیچینگ روی لثه به حداقل می‌رسد. همچنین در این مرحله لازم است دقت کافی وجود داشته باشد تا فقط دندان‌ها به مواد سفید کننده آغشته شوند و این مواد روی لثه‌ها و بافت داخلی دهان ترشح نکند.
    در روش هوم بلیچینگ، اگر مواد بلیچینگ از تری بیرون زده باشند، بهتر است مواد اضافی را از روی لثه پاک کنید تا دچار مشکل نشوید.

  3. آسیب رسیدن به مینای دندان

    عدم استفاده درست از مواد بلیچینگ می‌تواند آسیب دیدگی مینای دندان را به همراه داشته باشد. به همین منظور توصیه مهم این است که حتی روش خانگی بلیچینگ را تحت نظارت دندانپزشک انجام دهید.
    دندانپزشک نیز معمولا قبل از کار دندان‌ها و وضعیت مینا را بررسی می‌کند تا در صورت داشتن هر گونه مشکل، این درمان به تعویق بیندازد. در صورتی که مینای دندان در اثر استفاده بیش از حد از مواد بلیچینگ ضعیف و نازک شود، بافت زرد عاج زیرین قابل مشاهده خواهد بود. به همین دلیل ممکن است دندان بیمار به رنگ زرد نمایان شود.

  4. سوختگی و تاول

    در صورتی که بیمار دستورالعمل‌های دندانپزشک خود را رعایت نکند، ممکن است ژل بلیچینگ به مدت طولانی روی بافت لثه باقی بماند. در این صورت، بافت لثه دچار سوختگی خواهد شد و حتی ممکن است تاول‌هایی روی آن شکل بگیرند.

  5. واکنش‌های آلرژیک

    گاهی اوقات هم ممکن است به دلیل حساسیت فرد به این مواد، دچار یکسری واکنش‌های آلرژیک شود. علائم حساسیت به این مواد ممکن است به صورت دشواری در تنفس، تورم صورت، زبان و لب‌ها و کهیر بروز پیدا کنند. در صورت مشاهده این علائم حتما باید این موضوع را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

  6. ناراحتی معده

    گاهی ممکن است به دلیل سهل انگاری خود بیمار و حتی دندانپزشک، این مواد قورت داده شده و وارد معده فرد شوند. در این صورت مشکلات گوارشی و ناراحتی معده در بیمار بروز پیدا خواهند کرد. در صورت بروز این مشکل، بیمار باید آب فراوان بنوشد تا این عارضه هرچه سریع‌تر برطرف گردد.

  7. زبری دندان‌ها

    گاهی ممکن است بیمار نکات گفته شده توسط دندانپزشک را رعایت نکند و با انگیزه سفیدی بیشتر دندان‌ها، ژل بلیچینگ را به مدت طولانی روی دندان‌ها نگه دارد. در این صورت، ممکن است بعد از برداشتن ژل، احساس زبری روی دندان‌های خود کند. برای رفع این مشکل باید با دندانپزشک خود تماس گرفته و راه حل را جویا شود.

حساسیت دمایی بعد از بلیچینگ دندان را چگونه رفع کنم؟

حساسیت دمایی بعد از بلیچینگ دندان را چگونه رفع کنم؟

اگر با حساسیت‌های دمایی بعد از بلیچینگ کردن دندان روبه‌رو شدید، از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

  1. درمان با فلوراید برای کاهش حساسیت دمایی به وجود آمده پس از درمان با بلیچینگ، می‌توانید از فلوراید استفاده نمایید. این ماده در واقع به آرام‌تر شدن این حساسیت کمک می‌کند. علاوه بر این استفاده از فلوراید را می‌توان آخرین مرحله از پروسه بلیچینگ دانست.
  2. درمان خانگی  در صورتی که فلوراید در دسترس نداشته باشید، می‌توانید از خمیر دندان حاوی فلوراید و یا خمیر دندان ضد حساسیت برای تسکین حساسیت به وجود آمده استفاده نمایید. خمیر دندان حاوی فلوراید و خمیر دندان ضد حساسیت را می‌توانید از کلیه داروخانه‌ها و فروشگاه‌های مرتبط با محصولات دهان و دندان تهیه نمایید.
    اکثر برندهای تولید کننده محصولات بهداشتی دهان و دندان، خمیر دندانی برای دندان‌های حساس دارند که در ترکیبات آنها فلوراید به کار رفته است. استفاده از این خمیر دندان می‌تواند حساسیت ناشی از بلیچینگ را برطرف نموده و یا آن را تا حد زیادی کاهش دهد.

درد دندان بعد از بلیچینگ را چگونه درمان کنم؟

آیا پس از بلیچینگ دندان درد دارید؟

درد جزئی دندان همانطور که اشاره شد مختص یک یا دو روز بعد از بلیچینگ است و پس از آن از بین می‌رود. این درد طبیعی است و نگران کننده نیست. اما در صورتی که آستانه درد پایینی دارید، دندانپزشک داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن یا آسپرین تجویز می‌نماید. چرا که این قرص‌ها در تسکین درد موثر هستند و با وجود خاصیت ضد التهابی از ادامه دار شدن درد جلوگیری می‌نماید.

چگونه از بروز عوارض بلیچینگ دندان جلوگیری کنم؟

چگونه از بروز عوارض بلیچینگ دندان جلوگیری کنم؟

عوارضی که گفته شد، ممکن است حین درمان یا پس از اتمام درمان رخ دهند، اما راهکارهایی برای جلوگیری از بروز این عوارض وجود دارند. در ادامه راهکارهای جلوگیری از ایجاد عوارض بلیچینگ توضیح داده شده است:

  1. مصرف داروهای ضد التهاب

    اگر دندان‌ها و لثه‌های حساسی دارید، می‌توانید قبل از شروع پروسه درمان این موضوع را به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا برای شما داروهای ضد التهاب تجویز نماید. مصرف این داروها می‌توانند در جلوگیری از التهاب بر اثر بلیچینگ موثر باشند و همچنین درد را به طور چشم گیری کاهش دهند. دندانپزشک ضمن تجویز این داروها مقدار مصرف و نحوه مصرف آن را به شما توضیح خواهد داد.

  2. خمیردندان‌های ضد حساسیت

    بسیاری از دندانپزشکان توصیه می‌کنند بیمار قبل از درمان بلیچینگ به مدت دو هفته از خمیردندان‌های ضد حساسیت استفاده نماید. چرا که از طریق استفاده از این نوع خمیر دندان‌ها، احتمال بروز حساسیت و درد تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

  3. پرهیز از مصرف غذاهای خیلی سرد یا داغ

    بهتر است تا چند روز ابتدایی بعد از بلیچینگ از تغییر دمای ناگهانی دندان‌های خود پیشگیری کنید تا حساسیت دندان‌ها کم و کمتر شود.

سؤالات متداول

  1. عوارض بلیچینگ دندان تا چه مدت زمان باقی می‌ماند؟

    معمولاً عوارض بلیچینگ دندان کوتاه مدت هستند و بعد از چند روز به مرور از بین خواهند رفت. البته لازم به ذکر است که آسیب دیدن مینای دندان عارضه‌ای جدی است.

  2. بلیچینگ دندان در مطب عوارض بیشتری دارد یا در منزل؟

    در ابتدا باید بدانید که قرار گرفتن ماده‌ای شیمیایی روی دندان در مدت زمان طولانی‌تر می‌تواند عوارضی مانند سوختگی، حساسیت بیش از اندازه لثه‌ها و همچنین تغییر رنگ نامطلوب را در پی داشته باشد. اما انجام این کار با نظارت دندانپزشک چنین عوارضی نداشته و فرد تنها با حساسیت دندانی به صورت کوتاه مدت روبه‌رو خواهد شد.

  3. آیا تمام افراد با عوارض پس از بلیچینگ دندان مواجه می‌شوند؟

    خیر، معمولاً افرادی که توجهی به توصیه‌های دندانپزشک ندارند و نکات بعد از درمان را در نظر نمی‌گیرند، با عوارضی مواجه می‌شوند.

  4. آیا ممکن است بلیچینگ سبب آسیب رسیدن به لثه شود؟

    بله، در صورتی که مواد بلیچینگ را به صورت طولانی مدت روی بافت لثه بگذارید، دچار سوختگی و تاول خواهد شد.

  5. آیا بلیچینگ دندان درد دارد؟

    تعداد زیادی از افرادی که قصد انجام این روش را دارند، نگران درد بعد از بلیچینگ هستند. خبر خوب این است که این روش درد ندارد.
    تیر کشیدن دندان بعد از بلیچینگ ممکن است به دلیل تغییر دمای ناگهانی محیط دهان اتفاق بیفتد.

  6. آیا بلیچینگ به دندان آسیب می‌زند؟

    در حالت عادی و در صورتی که طبق اصول آن انجام شود، هیچ آسیبی به دندان وارد نمی‌شود. اما اگر بیش از اندازه استفاده شود ممکن است سبب تضعیف و حتی آسیب به مینا شود.

  7. چرا در آفیس بلیچینگ معمولا از مواد بی‌حسی استفاده نمی‌شود؟

    شاید از خود بپرسید که با توجه به سوزش و دردی که ممکن است در زمان درمان اتفاق بیفتد، چرا دندانپزشک از مواد بی‌حسی استفاده نمی‌کند؟ فرایند سفید کردن دندان‌ها بدون استفاده از مواد بی‌حسی، ریسک کمتری دارد چرا که:

    • اگر دندان بیمار در زمان انجام بلیچینگ دچار حساسیت شدید شود، باید قبل از درد گرفتن بافت عصبی دندان، دندانپزشک کار را متوقف نماید.
    • از طرفی هرگونه درد در زمان انجام درمان بلیچینگ، نشانه آغشته شدن بافت‌های دهانی به پروکساید و مواد سفید کننده است.

    اگر از مواد بی‌حسی برای جلوگیری از درد و سوزش استفاده شود، در صورت بروز این مسائل، بیمار و دندانپزشک متوجه نمی‌شوند و کار خود را ادامه می‌دهند. لذا لازم است برای پایین آمدن ریسک درمان بلیچینگ، از مواد بی‌حسی استفاده نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
تازه ترین مطالب
میزان پیشرفت خواندن شما
فهرست محتوا
به مناسبت افتتاح

شعبه جدید

تخفیف 30% + ویزیت رایگان