بلیچینگ (سفید کردن دندان) | روشها، مزایا، عوارض، فیلم، عکس،مراقبتها و هزینه 1402
چکیده مطلب
برای سفید کردن دندان به طور کلی از سه روش مرسوم می توان استفاده کرد. ونیر کامپوزیت یا روکش کامپوزیت، لمینت یا روکش سرامیکی دندان و بلیچینگ دندان. شاید بتوان گفت بلیچینگ بدون ریسک ترین راه برای سفید کردن دندان ها می باشد. در این روش، دندانها بسته به نوع جنس و شدت زردی، تغییر رنگ دو سه درجهای پیدا می کنند. این تغییر رنگ به هیچ وجه به اندازه روش لمینت و کامپوزیت نیست و تنها با شدت کمتری می تواند دندان ها را سفید کند. با این حال برای آن که بلیچینگ، موفق و با تاثیرگذاری بیشتری باشد، توصیه می گردد که در چند مرحله صورت گیرد. دندان های سفید جلوه خاصی در زیبایی فرد ایجاد می کنند و موجب افزایش اعتماد به نفس می شوند. البته نوع مواد و روشهای بلیچینگ با هم متفاوت است که در دو حالت کلی بلیچینگ در منزل و بلیچینگ در مطب دندانپزشکی وجود دارند. اگر شما هم به دنبال راهی برای سفید کردن دندان های خود هستید، می توانید با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی از مناسب بودن این روش برای خود مطمئن گردید.
شما می توانید با مطالعه ادامه این مقاله اطلاعات کاملی درباره بلیچینگ دندان به دست آورید و بعد از آن برای مشاوره با دندانپزشک متخصص اقدام نمایید.
تغییر رنگ دندان ها
بد رنگ بودن دندان ها یکی از مشکلات رایج بیشتر مراجعین به دندانپزشکی است. این امر حتیدر کسانی که تصور می کنند که دندان های آن ها سفید و معمولی است، ضرورت دارد. زیرا رنگدانههای مواد غذایی به مرور زمان موجب تغییر رنگ دندان ها میشود. در مواردی که دندان های بیمار به دلایل ژنتیکی و یا مصرف برخی داروها بهطور حاد بد رنگ شدهاند و زیبایی او را تحت تاثیر منفی قرار دادهاند، اهمیت بیشتری پیدا می کند.
جهت به دست آمدن نتیجه مطلوب در بلیچینگ دندان یا سفید کردن دندان بایستی دندانپزشک علت بد رنگی دندان را بطور کامل بداند و تشخیص دهد که این امر در موفقیت بسیار مهم است، زیرا که متناسب با علت، روش درمانی متمایز می شود.
مهمترین علل تغییر رنگ دندان ها
- تغییرات ژنتیکی
- مصرف آنتی بیوتیک و فلوراید
- پوسیدگی دندان
- سیگار کشیدن
- استفاده از نوشیدنی های رنگی مثل چای، قهوه و ...
- افزایش سن
- عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان
بلیچینگ چیست؟
بلیچینگ یکی از روش های بسیار حرفه ای و پرطرفدار به منظور سفید کردن دندان ها می باشد که به خوبی لکه ها و بدرنگی های روی دندان ها را از بین می برد. بلیچینگ با داشتن کمترین ریسک و خطر، دندان های سفید و شفاف را برای فرد ایجاد می کند. دندانپزشک متخصص بعد از بررسی و شناخت عامل تغییر رنگ دندان، با بهترین راهکار روش بلچینگ دندان را انجام می دهد. ماده اصلی سفید کننده دندان ها پراکسید هیدروژن است که باعث اکسید شدن رنگدانه های رسوب کرده بین هرم های مینایی شده و آن هارا از بین می برد. به مرور زمان این ماده به قسمت های زیرین مینا در عاج نفوذ می کند و رنگ آن را روشن تر کرده و باعث سفید شدن دندان می شود. دو روش کلی برای سفید کردن دندان ها با بلیچینگ وجود دارد که از نظر مراحل و هزینه ی بلیچینگ دندان متفاوت هستند که در ادامه آن ها را نیز مورد ارزیابی قرار می دهیم.
مزایای بلیچینگ دندان
موارد زیر را می توانیم از مزیت ها و فواید بلیچینگ دندان در نظر بگیریم:
- بلیچینگ در مطب دندانپزشکی می تواند سریع ترین روش برای سفید کردن دندان ها به شمار بیاید.
- در طول روند انجام بلیچینگ هیچگونه درد و ناراحتی برای بیمار وجود ندارد.
- این روش هیچ آسیبی به دندان ها وارد نمی کند.
- هزینه بلیچینگ در مقایسه با سایر روش های درمانی مشابه، کمتر می باشد.
- سفید شدن دندان ها به کمک بلیچینگ اعتماد به نفس را افزایش می دهد.
- در صورتی که بلیچینگ با لیزر انجام گیرد، علاوه بر اینکه زمان درمان کوتاه تر می شود، هیچ گونه حساسیتی نیز برای بیمار ایجاد نخواهد شد.
هزینه بلچینگ دندان
مواد متعددی در هزینه نهایی بلیچینگ دندان تاثیر دارند، اما با این وجود این روش بسیار کم هزینه تر از سایر روش های درمانی مشابه خود می باشد. عواملی از جمله تخصص و مهارت دندانپزشک، نوع روش بلیچینگ، هزینه مواد مورد استفاده و غیره در قیمت بلیچینگ دندان اثر گذار می باشند.
اقدامات قبل از بلیچینگ
قبل از اقدام به بلیچینگ باید دندان های پوسیده را ترمیم کنیم. باید بدانیم که بلیچینگ بر روی پر کردگیها، روکشها، لمینت ها و نواحی زرد ریشه ناشی از تحلیل لثه تاثیری ندارد.
قبل از اقدام به بلیچینگ، انجام جرم گیری (در صورت وجود جرم) و برساژ به نتیجه گیری بهتر میانجامد.
انواع روش بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان به دو حالت کلی قابل انجام است که در زیر به آن ها اشاره شده است:
بلیچینگ در خانه (home bleaching)
بلیچینگ و سفید کردن دندان ها در منزل زیر نظر متخصص و توسط بیمار انجام می شود. در اینروش، دندانپزشک از دندان های شما، قالب دقیقی تهیه می کند و از روی قالب تهیه شده، در لابراتوار دندانسازی، تری های پلاستیکی نازک و شفافی ساخته می شود. در این تری پلاستیکی، فضای مناسب بین دندان و وسیله پلاستیکی پیش بینی شده که ژلهای بلیچینگ را طیق دستور دندانپزشک در آن قرار می دهید. در نهایت پس از گذشت چند هفته و پس از استفاده از ژل مربوطه طبق دستور العمل دندانپزشک، دندان ها به سفیدی مورد نظر می رسند. ژل مورد استفاده در این روش بین 16 تا 20 درصد غلظت دارند. معمولا توصیه می شود تا تری به هنگام خواب شب در دهان قرار گیرد و صبح فردا خارج شود.
در سال های اخیر محصولات زیادی نیز برای سفیدکردن در داروخانهها و سوپرمارکتها ارائه میشوند که غلظتی کمتر از 10 درصد دارند و به علت نظارت نداشتن دندانپزشک بر مراحل درمان و احتمال آسیب به لثهها بعلت محافظت نشدن، استفاده از آنها توصیه نمی گردد .
روش سفید کردن دندان ها در مطب (office bleaching)
دراین روش دندانپزشک ابتدا با استفاده از ژل مخصوص، لثه ها را به منظور محافظت می پوشاند، لب بیمار نیز توسط دهان بازکن مخصوص کنار زدهشده و کاملا محافظت می شود. سپس مواد سفید کننده (ژل مخصوص بلیچینگ) با غلظت بالا و با دقت بر روی دندان ها گذاشته می شود. سپسبا دستگاه مخصوص بلیچینگ (که تولیدکننده اشعه با فرکانس بالا و به رنگ آبی هستند) اشعه به دندان ها تابیده می شود و این عمل چند مرتبه تکرار می گردد که در نهایت این اشعه موجب اکتیو شدن ژل بلیچینگ و تاثیر سریع تر آن می شود.
مدت زمان انجام بلیچینگ
درمان بلیچینگ در یک جلسه یک ساعته قابل انجام است. اما با توجه به بررسی دندانپزشک متخصص شاید برخی از افراد برای به دست آوردن نتیجه درمانی مورد نظر خود، لازم باشد که طی 2 و یا 3 جلسه به انجام بلیچینگ دندان بپردازند.
دوام بلیچینگ دندان
انجام بلچینگ نزد دندانپزشک متخصص و توجه بیمار به توصیه های دندانپزشک خود می تواند سبب شود که بلیچینگ تا حدود 1 سال دوام داشته باشد. نوشيدن زياد قهوه و چاي پررنگ، سيگار کشیدن، استفاده زياد از نوشابهها و عدم توجه به بهداشت دهان و دندان، مدت زمان دوام بلیچینگ را کاهش می دهند. لازم به ذکر است که بلیچینگ درمانی است که باید هر چند وقت یکبار تکرار شود تا رنگ دندان ها به صورت دائمی سفید بمانند.
فیلم بلیچینگ دندان
این مطلب به زودی به روز رسانی می شود.
چهار نکته در بلیچینگ دندان
درمان بلیچینگ دندان نکاتی دارد که اگر به آن ها آگاه باشید رضایت مندی شما را افزایش خواهد داد:
- کار با این مواد بسیار سخت می باشد و بلیچینگ دندان هنر دستان و دانش دندانپزشک شماست و بسیار وابسته به تخصص دندانپزشک زیبایی می باشد.
- فرایند بلچینگ دندان یک درمان دائمی نیست و نیاز به تکرار دارد. رنگ دندان ها ممکن است تغییر کنند و نیاز به تمدید داشته باشند. فاصله لازم برای درمان مجدد به عوامل متعددی از جمله بهداشت فردی، عادات غذایی و ….. بستگی دارد و می تواند بین چند هفته تا چند سال متغیر باشد.
- بلیچینگ دندان درمانی در دندانپزشکی زیبایی است که نمی توان نتیجه درمان را به دقت مشخص نمود و سفیدی دندان قابل پیش بینی نمی باشد. این بدان معنی است که در هنگام مراجعه به اکثریت مطب های دندانپزشکی، تضمینی بابت میزان روشنی دندان ها (برای داشتن لبخند های هالیوودی) داده نخواهد شد.
- اعتقاد برخی از اساتید و کار بلدهای دندانپزشکی زیبایی این است که هردو روش درمان باید باهم انجام شودکه آفیس بلیچینگ یا همان سفید کردن دندان هادر مطب یک استارتر است و باید بوسیله بلیچینگ خانگی، ادامه روند درمان پیگیری شود. این مسئله شاید زمان سفید کردن دندان و قیمت بلیچینگ را افزایش دهد، ولی در دراز مدت رضایت خاطر بیشتری را برای شما به همراه خواهد داشت .
معایب بلیچینگ دندان
با وجود اینکه سفید کردن دندان به کمک بلیچینگ مزیت های بسیاری دارد و اگر دندانپزشک متخصص و دارای مهارت این کار را انجام دهد، هیچگونه مشکلی برای بیمار ایجاد نمی شود، اما با ان حال معایبی نیز وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- قرار دادن مواد سفید کننده روی دندان ها در مطب دندانپزشکی، مقداری سوزش برای فرد ایجاد می کند که با توجه به آستانه تحمل درد فرد، روند درمان پیش می رود. البته دندانپزشک متخصص با قرار دادن محافظ لثه و دهان، کمک موثری به کاهش بروز حساسیت ها می پردازد.
- حساسیت دندان یکی از شایع ترین مشکل بعد از انجام بلیچینگ دندان است. بعد از انجام سفید کردن دندان، ممکن است دندان های فرد به خوراکی های سرد و گرم حساس شود که این موقتی می باشد.
- بلیچینگ دندان نمی تواند دندان ها به میزان بسیار زیادی سفید و درخشان کند و در واقع افراد نباید انتظار لمینت را از بلیچینگ داشته باشند.
- به طور کلی، تقریباً از میان هر سه نفر، دو نفر هنگام بلیچینگ دندان دچار حساسیت دندانی میشوند. یعنی تماس دندان هایشان با هوای بیرون و مایعات سرد و گرم باعث رنجش آن ها می گردد. این حساسیت یک حالت گذرا است و جای هیچگونه نگرانی نیست. اگر حساسیت از بین نرفت، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از انجام بلیچینگ دندان
بعد از بلیچینگ دندان های خود به جهت اینکه دوام و ماندگاری آن را افزایش دهید، لازم است تا به توصیه های دندانپزشک خود عمل کنید که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
- حساسیت دندان ها در روز اول انجام بلیچینگ دندان طبیعی بوده و به کمک قرص های مسکن رفع می گردد. همچنین برای کاهش این حساسیت ها می توانید از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده داشته باشید که البته برای استفاده از آن ها با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- برای جلوگیری از التهاب و تورم، لثه های خود را با آب گرم شستشو دهید.
- در صورتی که در منزل از روش بلیچینگ استفاده می کنید و دچار حساسیت های دندانی شدید، مصرف آن را یک روز در میان کرده و در صورت ادامه داشتن حساسیت ها به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
- استعمال دخانیات و الکل را کنار بگذارید.
- مواد غذایی بسیار داغ و یا بسیار سرد را مصرف نکنید.
- مصرف نوشیدنی های رنگی مانند قهوه، چای و نوشابه های گازدار می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها گردند. بنابراین مصرف آن ها کمک کنید و بعد از نوشیدن آن ها حتما دهان خود را با آب بشویید.
- مواد غذایی اسیدی را مصرف نکنید.
- یک هفته بعد از انجام بلیچینگ دندان، به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید تا دندانپزشک وضعیت دندان های شما را مورد بررسی قرار دهد.
- بهداشت دهان و دندان خود را جدی تر و منظم تر دنبال کنید و حتما بعد از مصرف مواد غذایی رنگی دهان خود را به کمک آب شستشو دهید.
سوالات رایج
-
کدام روش سفید کردن دندان ها بهتر است؟
مواد استفاده شده در انواع مختلف بلیچینگ متفاوت می باشند و دارای غلظتهای متفاوتی هستند. در بلیچینگ در مطب، از هیدروژن پراکسید استفاده می شود و در بلیچینگ خانگی از کارباماید پراکسید استفاده می گردد تا دندان های سفیدی به بیمار هدیه شود. اساتید و دندانپزشکان زیبایی بر این باورند که بهترین نتایج وقتی حاصل می شود که هر دو این روش ها با هم انجام بگیرند. یعنی ابتدا office bleaching و سپس home bleaching. تبعا نتیجه گیری در زمان کمتر در بلیچینگ داخل مطب اتفاق می افتد اما نتایج ماندگارتر، در همزمانی این دو روش حاصل می شود. -
آیا سن خاصی برای انجام بلیچینگ دندان وجود دارد؟
معمولا تمام افراد می توانند از بلیچینگ برای سفید کردن دندان های خود استفاده کنند، اما معمولا این کار برای افراد زیر 18 سال توصیه نمی شود، زیرا عاج و مینای دندان در این سن هنوز به تکمیل رشد نرسیده است. -
چه افرادی کاندیدای مناسبی برای انجام بلیچینگ دندان نمی باشند؟
معمولا سفید کردن دندان به روش بلیچینگ برای افراد زیر مناسب نمی باشد:
- افرادی با داشتن دندان های بیش از اندازه پوسیده
- افراد دچار سایش های دندانی
- افراد دارای بیماری های قلبی حاد
- افراد دچار بیماری های لثه
- خانم های باردار