مراحل کاشت ایمپلنت از مشاوره تا قالبگیری + مراحل ایمپلنت فوری

چکیده مطلب

آیا شما هم قصد دارید تا برای ایمپلنت کردن دندان خود به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؟ آیا از مراحل آن آگاهی دارید؟ حتما یکی از سوالات شما این است که کاشت ایمپلنت دندان به چه صورت و با چه روندی انجام می شود؟ قصد دارید تا بدانید روند این درمان تا چه مدت طول می کشد؟
با مطالعه این مقاله پاسخ تمام این سوالات را به دست می آورید و می توانید با آگاهی بیشتری برای مشاوره اولیه با دندانپزشک متخصص خود صحبت کنید.

اولین گام بیمار در مراحل ایمپلنت دندان

یک مورد بسیار مهمی که قبل از شروع درمان باید مورد توجه شما قرار بگیرد، انتخاب متخصص ایمپلنت خوب می باشد. باید بدانید که کاشت ایمپلنت توسط افراد غیر مجرب می تواند عوارض متعددی را برای شما ایجاد کند. بنابراین پس از اینکه بهترین متخصص را یافتید، می توانید برای شروع درمان خود اقدام نمایید.

مراحل کاشت ایمپلنت دندان

  1. ویزیت و مشاوره اولیه

    ویزیت و مشاوره اولیه

    اولین قدم برای این درمان، مشورت با یک متخصص دندانپزشکی است که در این جلسه ایشان به خوبی وضعیت دهان و دندان شما را به کمک عکس های رادیولوژي و CBCT مورد ارزیابی قرار می دهند.
    در ادامه ایشان با شما در رابطه با مواردی از جمله مراحل درمان، طول درمان، هزینه، دوران بهبودی و ... با صحبت خواهند کرد. همچنین در این جلسه مشخص می شود که تراکم استخوان شما به چه صورت است و آیا شما به پیوند استخوان یا لیفت سینوس نیاز دارید و یا خیر.
  2. بیهوشی با بی حسی موضعی

    بیهوشی با بی حسی موضعی

    برای شروع درمان، دندانپزشک می تواند از بی حسی موضعی و یا بیهوشی برای بیمار استفاده داشته باشد.
  3. پیوند استخوان و کشیدن دندان

    پیوند استخوان و کشیدن دندان

    در این مرحله اگر دندان از قبل کشیده نشده باشد، باید در ابتدا برای کشیدن دندان اقدام شود. پس از آن شرایط تراکم استخوان مورد بررسی قرار می گیرد. استخوانی که دچار تحلیل رفتگی شده باشد، از دندان جدید حمایت نخواهد کرد. پس می توان این مرحله را یکی از مهمترین مراحل درمان در نظر گرفت. با توجه به شرایط و وضعیت هر بیمار، این مرحله بین 4 تا 5 ماه زمان می برد. پیوند استخوان می تواند به دو روش قابل انجام باشد که عبارتند از:
    1. لیفت سینوس

      در قسمت بالای مجرای تنفسی، حفره ای به نام سینوس قرار دارد. در صورتی که استخوانی که بر دندان های آسیای فک بالا عمود می باشند، دچار تحلیل رفتگی شده باشند و ایمپلنت برای دندان های فک بالا نیاز باشد، این جراحی مورد استفاده قرار می گیرد.
    2. افزایش ریج

      در این روش به ارتفاع استخوان فک و یا پهنای آن اضافه می شود. افزایش ریج کمک می کند تا توان و قدرت کافی برای نگهداشتن ایمپلنت دندان ایجاد گردد.
  4. قرار دادن ایمپلنت

    قرار دادن ایمپلنت

    در این مرحله، پیچ فلزی در استخوان فک قرار داده می شود تا همانند یک لنگر برای پروتز عمل نماید. در این زمان که حدود 1 تا 2 ساعت طول می کشد، شما در بیهوشی به سر می برید. پس از قرار دادن پیچ، لازم است تا دوران نقاهتی داشته باشید تا دهان شما برای مرحله ی بعدی کاملا آماده شود.

  5. گذاشتن تاج موقت یا هلینگ کپ

    گذاشتن تاج موقت یا هلینگ کپ

    برای کمک به بهبود بافت لثه و دور نگه داشتن ایمپلنت از بافت لثه، دندانپزشک تاج موقتی را روی پیچ قرار می دهد. منظور از این تاج نوعی قطعه فلزی می باشد که 10 الی 14 روز در دهان باقی می ماند. پس از آن برداشته شده و بیمار برای مرحله بعد آماده می شود.
  6. قرار دادن Abutment

    قرار دادن Abutment

    Abutment، سبب حمایت از تاج دندان می شود. جایگاه آن روی ایمپلنت است و در این زمان بافت در حال بهبود می باشد. در ادامه تاج موقت حدود 4 الی 6 هفته روی دندان قرار گرفته تا تاج دائمی ساخته شود.
  7. قرار دادن تاج دائمی

    قرار دادن تاج دائمی

    این مرحله، آخرین مرحله کاشت ایمپلنت دندان است که تاج دائمی داخل abutment پیچ شده و محکم سر جای خود قرار می گیرد.

مراحل ایمپلنت فوری

این روش درمانی زمانی برای بیمار مناسب است که تراکم استخوان کافی وجود داشته باشد. مراحل آن تقریبا مشابه با کاشت ایمپلنت معمولی می باشد، اما مدت زمان سریع تری دارد و می توان بیان کرد که تنها مزیتی که دارد، ظاهر بهتر در جلسه اول درمان است.

  1. در جلسه ابتدایی، بعد از کشیدن دندان بلافاصله ایمپلنت درون استخوان فک قرار داده می شود.
  2. در روز بعد، دندانپزشک پروتز موقت و روکش موقت را روی پایه ایمپلنت می گذارد.
  3. در نهایت بعد از اینکه ایمپلنت با استخوان فک جوش خورد، روکش دائمی روی آن گذاشته می شود.

مراحل قالب گیری روکش ایمپلنت

قالب گیری روکش ایمپلنت دندان نیز همانند سایر مراحل درمانی دارای اهمیت زیادی می باشد. پس از آخرین مرحله کاشت دندان، نیاز به روکش ایمپلنت وجود خواهد داشت. قالب گیری ایمپلنت به دو روش انجام می شود که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

  1. روش اول: تری باز

    در این روش، ایمپرشن کوپینگ (قسمتی که برای تعیین جایگاه روکش دندان روی ایمپلنت قرار داده می شود.) روی فیکسچر قرار داده می شود و دندانپزشک در اطراف آن، ماده قالب گیری را تزریق می کند. در ادمه مواد درون تری قالب گیری ریخته شده و دندانپزشک قالب را در دهان بیمار قرار می دهد. پس از اندکی صبر، کار انجام شده است.
    در این روش احتمال بیرون ریختن بخشی از مواد به خارج از تری وجود دارد، اما نباید تری از دهان بیمار خارج گردد. در نهایت قالب گرفته شده به لابراتور ارسال شده و روکش دائمی ایمپلنت ساخته می گردد.
  2. روش دوم: تری بسته

    معمولا این روش برای تعداد واحد های کم ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش تری های پلاستیکی و یا پیش ساخته فلزی به کار گرفته می شوند و حتما لزومی ندارد تا یک تری ساخته شود. طراحی آن ها به گونه ای است که در اغلب اوقات، مواد درون تری باقی می مانند و دقت خوبی دارند.

سوالات متداول

  1. آیا بعد از کاشت ایمپلنت نیز لازم به گرفتن اشعه ایکس می باشد؟

    بله، دندانپزشک در مراجعات پیگیری برای ارزیابی و چگونگی جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک، از اشعه ایکس استفاده می کند.
  2. چه مدت پس از کشیدن دندان، کاشت ایمپلنت دندان صورت می گیرد؟

    در صورتی که تراکم استخوان کافی در دهان وجود نداشته باشد، استخوان نمی تواند پایه ایمپلنت را به طور مستحکم در سر جای خود حفظ کند. به همین دلیل پیوند استخوان فک انجام می شود که برای بهبودی این روند 3 یا 4 ماه به دوره درمان اضافه خواهد شد.
  3. مراحل کاشت ایمپلنت دندان چقدر زمان می برد؟

    نوع استخوان بندی که هر فرد دارد، می تواند نقش بسیار مهمی در روند درمان داشته باشد. در بعضی از افراد، روند جوش خوردن استخوان فک با پایه ایمپلنت با سرعت بیشتری نسبت به دیگر افراد انجام می گیرد. اما به طور کلی می توان گفت که مدت زمان این درمان، بین 3 تا 5 ماه می باشد.
  4. ایمپلنت دندان تا چه مدت باقی می ماند؟

    در صورتی که درمان خود را به دست متخصص ایمپلنت خوب بسپارید و همچنین به خوبی توصیه های دندانپزشک خود را رعایت کنید، می توانید اطمینان داشته باشید که ایمپلنت شما دوام بسیار بالا و شاید دائمی داشته باشد.
  5. کاشت ایمپلنت فوری دندان به چه زمانی نیاز دارد؟

    در ایمپلنت فوری پس از کشیدن دندان، ایمپلنت در استخوان فک قرار داده می شود. البته باید در نظر داشته باشید که تمام افراد نمی توانند از این روش استفاده داشته باشند، زیرا ایمپلنت فوری نیاز به داشتن تراکم استخوان کافی دارد. بنابراین دوره درمانی کوتاه تری در ایملپنت فوری وجود دارد.