عوارض بلیچینگ دندان | آیا بلیچینگ دردناک است؟

چکیده مطلب

بلیچینگ دندان روشی برای از بین بردن بدرنگی دندان ها و سفید کردن آن ها می باشد که امروزه در دندانپزشکی زیبایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. شاید دانستن عوارض هرکدام از تکنیک های زیبایی دندان برایتان مهم باشد تا بتوانید انتخاب درستی برای اصلاح طرح لبخند خود داشته باشید.
به نظر شما عوارض این روش کدام اند؟ آيا در صورت بروز، دائمی خواهند بود؟ چگونه می توان آن ها را کاهش داد؟
در این مقاله به توضیح کامل پاسخ این سوالات و سایر اطلاعات لازم در این زمینه پرداخته ایم. با کلینیک دندانپزشکی زیبایی همراه باشید.

آیا بلیچینگ عوارض نگران کننده ای دارد؟

به طور معمول افردی که از این روش برای سفید کردن دندان های خود استفاده می کنند، نتایج رضایت بخشی را تجربه می کنند و دچار عوارض نمی شوند و یا با عوارض خیلی کمی مواجه می شوند که موقتی بوده و نگران کننده نیستند.

آیا بلیچینگ برای همه افراد عوارض نشان می دهد؟

آیا بلیچینگ برای همه افراد عوارض نشان می دهد؟

خیر، این روش به طور معمول عوارضی به همراه ندارد، مگر اینکه بیمار دچار بیماری های لثه باشد و اقدام به انجام بلیچینگ نماید. البته دندانپزشک پیش از شروع این روش معاینات لازم را انجام می دهد و در صورتی که مشکلات مربوط به دهان و دندان را مشاهده نماید، ابتدا آن ها را برطرف می کند و سپس فرایند بلیچینگ را انجام می دهد.

بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی عوارض دارد یا در منزل؟

بلیچینگ در مطب و همچنین بلیچینگ در منزل دارای نتایج رضایت بخشی می باشد، اما ایجاد حساسیت در دندان ها در هر دو روش مشاهده می شود که آن هم پس از گذشت چند روز از بین می رود.
در فرایند آفیس بلیچینگ معمولا دندانپزشک اقداماتی در خصوص جلوگیری از عوارض این روش انجام می دهد، اما در هوم بلیچینگ اگر بیمار به توصیه های دندانپزشک خود به خوبی توجه نداشته باشد، معمولا میزان حساسیت بیشتری را تجربه خواهد کرد.
بنابراین به طور کلی تحقیقات نشان داده است که حساسیت دندان ها در روش خانگی نسبت به مطب، به مدت طولانی تری باقی می ماند.

عوارض بلیچینگ دندان

بلیچینگ روش ایمن و کم تهاجمی می باشد، اما با این وجود ممکن است با عوارضی همراه باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  1. حساسیت دندان

    حساس شدن دندان ها می تواند به دلیل تماس عاج دندان با مواد شیمیایی بلیچینگ به وجود بیاید. این حساسیت ممکن است هنگام انجام بلیچینگ و یا مدتی پس از انجام آن رخ دهد و موجب حساس شدن دندان ها به دمای سرد و یا گرم مواد غذایی و نوشیدنی ها می شود.
  2. تحریک بافت لثه

    هنگام انجام بلیچینگ، بافت نرم لثه بر اثر تماس با مواد سفید کننده دندان سفید می شود که پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، رنگ آن دوباره به حالت طبیعی خود برمی گردد. همچنین ممکن است در برخی افراد مقداری التهاب و قرمزی در لثه بوجود بیاید که نگران کننده نیست و با گذشت چند ساعت برطرف می شود.
  3. نتایج نامطلوب بلیچینگ

    نتایج بلیچینگ تا حدودی به رنگ اصلی دندان های بیمار بستگی دارد. گاهی ممکن است دندان ها بیش از حد سفید شوند و یا بر اثر تیرگی زیاد لکه های موجود بر روی آن ها، تغییر رنگ ندهند. این نتایج موجب نارضایتی بیمار می شوند، اما بیمار نباید از این موضوع ناراحت شود، زیرا ماندگاری بلیچینگ دائمی نیست و رنگ دندان ها پس از 6 ماه به رنگ طبیعی خود بازمی گردد.
  4. آسیب به مینای دندان

    در صورتی که از مواد بلیچینگ به درستی استفاده نشود، امکان آسیب رساندن به مینای دندان و یا از بین رفتن آن وجود خواهد داشت که این اتفاق برگشت ناپذیر خواهد بود، به همین دلیل توصیه می شود که حتما برای انجام کارهای زیبایی دندان ها به دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی مراجعه نمایید تا به نتیجه مطلوب و دلخواهتان بدون عوارض جبران ناپذیر دست یابید.

آیا در بلیچینگ از بی حسی استفاده می شود؟

در این روش به دو دلیل از بی حسی استفاده نمی شود که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  1. ممکن است دندان های بیمار حساس شوند که این مورد باید به دندانپزشک اطلاع داده شود تا پیش از درد گرفتن بافت عصبی دندان، ادامه این فرایند متوقف شود.
  2. در صورتی که بیمار در حین بلیچینگ، دردی در دندان ها و سایر بافت های دهان احساس نماید، می تواند نشان دهنده نفوذ مواد سفید کننده به فاصله بین دندان ها و یا برخورد آن به بافت های دهان و لثه باشد که باعث ایجاد درد و سوزش در آن ها می گردد.
    در صورتی که از مواد بی حسی استفاده شده باشد، بیمار متوجه این اتفاقات نمی شود و نمی تواند آن ها را به دندانپزشک خود اطلاع دهد.

مدت زمان باقی ماندن عوارض بلیچینگ

به طور معمول عوارض بلیچینگ در کوتاه مدت و طی چند ساعت برطرف می شوند و جای نگرانی ندارند، اما در صورتی که مینای دندان آسیب ببیند، غیر قابل جبران خواهد بود و این عارضه دائمی می باشد.

آیا بلیچینگ دردناک است؟

آیا بلیچینگ دردناک است؟

بلیچینگ در صورتی که توسط متخصص دندانپزشکی انجام شود و به طور اصولی صورت بگیرد، بدون درد خواهد بود. در صورتی که دندان ها دچار ترک و یا حفره باشند و مواد بلیچینگ از طریق آن ها به درون دندان نفوذ کند، می تواند باعث آسیب به دندان و ریشه آن شود که در برخی موارد درمان آن نیازمند انجام عصب کشی می باشد.

راهکار های پیشگیری از عوارض بلیچینگ دندان

احتمال بروز عوارض بلیچینگ را می توان با رعایت موارد زیر کاهش داد:

  1. استفاده از درصد مناسب پراکسید هیدروژن

    مواد بلیچینگ حاوی درصدی از پراکسید هیدروژن می باشند که موجب سفیدی دندان ها می شود، اما باید به این نکته توجه نمود که استفاده بیش از حد از پراکسید نه تنها باعث سفیدتر شدن آن ها نمی شود، بلکه موجب آسیب رساندن به پروتئین های مینای دندان و تغییر ساختار آن ها می گردد. بنابراین به طور معمول دندانپزشکان زیبایی با استفاده از راهنمای سایه و به طور اصولی روند سفید کردن دندان ها را پیش می برند.
  2. مراجعه به دندانپزشک زیبایی

    مراجعه به متخصص ترمیمی و زیبایی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در مطلوب بودن نتیجه و همچنین کاهش عوارض خدمات زیبایی دندان نقش بسیار موثری دارد. علاوه بر این ایشان می تواند در انتخاب روش مناسب سفید کردن دندان ها به بیمار کمک نماید و در صورتی که انجام بلیچینگ برای بیمار مناسب نباشد، این موضوع را با او درمیان خواهد گذاشت تا از بروز عوارض احتمالی آن پیشگیری نماید.
  3. استفاده از فلوراید

    به طور معمول توصیه می شود پس از انجام بلیچینگ برای کاهش عوارضی مانند درد و حساسیت از فلوراید استفاده شود، این ماده در خمیر دندان های حاوی فلوراید موجود می باشد. همچنین افرادی که بلیچینگ انجام داده اند، می توانند از ژل ها و خمیر دندان های ضد حساسیت نیز استفاده کنند. علاوه بر این در افرادی که درد بیشتری را تجربه می کنند، مصرف دارو های ضد درد مانند استامینوفن توصیه می شود.

تاثیر نکات مراقبتی بعد از بلیچینگ بر عوارض آن

تاثیر نکات مراقبتی بعد از بلیچینگ بر عوارض آن

رعایت و انجام دستورالعمل هایی که دندانپزشک پس از انجام بلیچینگ به بیمار آموزش می دهد، بر کاهش عوارض آن تاثیر می گذارد. این دستورالعمل ها شامل موارد زیر می باشند:

  1. رعایت بهداشت دهان و دندان

    رعایت بهداشت دهان و دندان از مواردی است که نقش بسیار مهمی در ماندگاری بلیچینگ دارد. پس توصیه این است که به طور مرتب مسواک بزنید و از دهانشویه مناسب با تجویز دندانپزشک خود، استفاده نمایید.
  2. ترک عادات مضر

    عاداتی مانند کشیدن سیگار را ترک نمایید و همچنین مصرف زیاد و بیش از حد قهوه، چای و سایر نوشیدنی ها و مواد غذایی حاوی رنگدانه را محدود کنید. در غیر این صورت رنگ دندان ها سریع تغییر کرده و دوباره بدرنگ و زرد می شوند.
  3. عدم مصرف مواد غذایی اسیدی، گرم و یا سرد

    از مصرف مواد غذایی اسیدی خودداری کنید و همچنین خوردن مواد غذایی و نوشیدنی های سرد و یا گرم را بسیار محدود کنید.

در صورت رو به رو شدن با عوارض بلیچینگ، چه اقدامی انجام دهم؟

عوارض بلیچینگ دائمی نمی باشند و به طور معمول پس از گذشت چند روز از بین می روند. اما در صورتی که شدت این عوارض پس از چند روز کاهش نیابد، توصیه می شود که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید و مشکلات بوجود آمده را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.

سوالات متداول

  1. آیا استفاده از مواد سفید کننده دندان بدون نسخه دندانپزشک مجاز است؟

    گرچه این مواد بدون نسخه دندانپزشک قابل خریداری و مصرف می باشند، اما توصیه این است که برای انجام این کار در منزل وسوسه نشوید، زیرا ممکن است به دندان هایتان آسیب وارد شود. حتما برای سفید کردن آن ها و یا استفاده از این مواد با دندانپزشک زیبایی مشورت نمایید.
  2. آیا بلیچینگ دندان برای تمام افراد مناسب می باشد؟

    در صورتی که قصد استفاده از این روش را دارید، می توانید با دندانپزشک متخصص زیبایی با تجربه مشورت نمایید تا بتوانید اطلاعات صحیحی از ایشان دریافت کنید، زیرا انجام این روش برای تمام افراد مناسب نیست و در صورت عدم استفاده به جا، ممکن است به دندان آسیب بزند و یا نتایج مطلوبی حاصل نشوند و هزینه و زمان افرادی که از آن استفاده می کنند، هدر رود.
  3. در صورتی که بلیچینگ برای بیمار مناسب نباشد، می توان از روش دیگری برای سفید کردن دندان ها استفاده کرد؟

    بله. در صورتی که دندانپزشک زیبایی تشخیص دهد که استفاده از این روش برای بیمار مناسب نیست، بیمار می تواند با مشورت و تایید ایشان از روش های دیگری مانند کامپوزیت و یا لمینت سرامیکی برای سفید کردن آن ها استفاده نماید.
  4. اگر دندان هایم را بیش از اندازه سفید کنم، چه اتفاقی می افتد؟

    در صورتی که دندان ها بیش از حد سفید شوند و نتیجه نارضایتی بیمار را به همراه داشته باشد، جای نگرانی ندارد، زیرا این روش دائمی نیست و رنگ آن ها پس از گذشت 6 ماه مجددا به رنگ طبیعی خود برمی گردد.
  5. بلیچینگ برای چه افرادی مناسب نیست؟

    با وجود اینکه تمام افراد می توانند از این روش زیبایی استفاده داشته باشند، اما دندانپزشک آن را برای افراد زیر توصیه نمی کند:
    1. افرادی که دندان و لثه بسیار حساسی دارند بهتر است از این روش استفاده نکنند، زیرا استفاده از مواد شیمیایی که در بلیچینگ به کار برده می شود، ممکن است بافت لثه و دندان های آن ها را حساس تر کند.
    2. زنان باردار و زنان شیرده بهتر است از این روش استفاده نکنند، زیرا عوارض مواد سفید کننده دندان بر جنین و یا نوزادان هنوز مشخص نشده است.
    3. افرادی که دندان هایشان دچار فلوروزیس و یا لکه های معدنی شده اند، از روش بلیچینگ نمی توانند بهره ببرند، زیرا این روش بر روی دندان های آن ها تاثیر نخواهد داشت.