آیا این مطلب برای شما مفید است؟

درمان ریشه یا همان عصب کشی، از جمله درمان‌هایی است که در خیلی از مواقع، برای بیمار انجام می‌شود. با توجه به شرایط دندان‌های بیمار، ممکن است نیاز باشد از این درمان استفاده شود.
اما آیا می‌دانید که منظور از عصب کشی چیست؟ آیا این درمان مزایایی هم به همراه خواهد داشت؟
این درمان چقدر زمان می‌برد؟ هزینه عصب کشی معمولا در چه بازه قرار می‌گیرد؟
با ما همراه باشید تا تمام اطلاعات مورد نیاز درباره این نوع درمان را در اختیارتان قرار دهیم.

درمان ریشه یا عصب کشی دندان چیست؟

درمان ریشه پروسه‌ای است که معمولا برای دندان‌هایی با شرایط خاص انجام می‌شود. این پروسه معمولا همراه با خارج کردن ریشه‌ دندان هدف است. دندان‌هایی که دچار عفونت یا آبسه شده‌اند، معمولا با این نوع درمان تسکین پیدا می‌کنند. این نوع درمان کمک شایانی به افزایش طول عمر دندان پوسیده کرده است. با توجه به اینکه در برخی از دندان‌ها، پالپ مورد تهاجم باکتری‌ها قرار می‌گیرد، بدون انجام چنین درمانی، نمی‌توان درد فرد را کاهش داد. دندانپزشک با انجام این درمان، می‌تواند دندان را بدون داشتن عصب زنده، حفظ کند.

دلایل نیاز به انجام عصب کشی دندان

دلایل زیادی وجود دارند که درمان ریشه را به یک درمان ضروری تبدیل می‌کنند. کلیه این دلایل، به نوعی سبب آسیب به پالپ دندان می‌شوند. گاهی این آسیب‌ها آنقدر وسیع هستند که دیگر امکان ترمیم پالپ وجود نخواهد داشت. به همین دلیل هم باید این بافت را از داخل دندان خارج کنند. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پوسیدگی دندان

    پوسیدگی یکی از دلایلی است که درمان ریشه را برای فرد ضروری می‌کند. دقت داشته باشید که هر نوع پوسیدگی نیاز به درمان ریشه نخواهد داشت. در واقع پوسیدگی‌هایی که آنقدر پیشرفت کرده‌اند که حتی بافت پالپ را هم درگیر کرده باشند، بایستی با استفاده از این درمان حذف شوند. در صورتی که دندانپزشک فقط پوسیدگی را بردارد و عصب کشی را انجام ندهد، درد بیمار بهبودی نخواهد داشت. در واقع باید خود علت را حذف کنید تا از شر این درد خلاص شوید.
  2. دندان های شکسته شده

    گاهی ممکن است در اثر ضربه و یا هر نوع سانحه‎ای، دندان فرد دچار شکستگی شود. این دندان بسته به این که در کدام قسمت دندان اتفاق می‌افتد، ممکن است نیاز به درمان ریشه داشته باشد. به عنوان مثال، اگر تاج دندان به گونه‌ای بشکند که بافت پالپ را نمایان سازد، پالپ در مدت زمان طولانی دچار نکروز (مردن سلول‌های پالپ) شده و نیاز به عصب کشی خواهد داشت. حتی گاهی این ضربه به گونه‎ای است که دندان و بخشی از خود پالپ دچار آسیب می‌شوند. در این صورت حتما باید برای درمان ریشه اقدام کنید.
  3. آبسه‌های دندانی

    دقت داشته باشید که عفونتی که در بافت پالپ به وجود می‌آید، ممکن است به خارج از این محدوده سرایت کند. بافت نرم اطراف و استخوان آلوئول، از جمله بافت‌های دیگر در این موارد اند. التهاب این نواحی ممکن است سبب تورم در آن ناحیه شده و نوعی آبسه ایجاد کند. با توجه به اینکه علت این نوع آبسه، التهاب و عفونت پالپ دندان است، باید حتما برای برطرف شدنش، درمان ریشه را انجام دهید.
  4. تحلیل داخلی یا خارجی

    گاهی اوقات هم ممکن است خود بافت پالپ، شروع به حل شدن کند. این موارد بیشتر در دندان‌های شیری مشاهده می‌شوند. دقت داشته باشید که تحلیل دندان ممکن است در اثر ضربه‌ای اتفاق بیفتد که در گذشته به دندان شما وارد شده است. همچنین، گاهی به دلیل نیروی زیادی که در اثر درمان‌های ارتودنسی به دندان وارد می‌شود، این عارضه اتفاق می‎افتد. وجود عفونت در بافت پالپ نیز از دیگر دلایل این نوع تحلیل به شمار می‌رود. تشخیص این نوع تحلیل‌ها نیز باید با استفاده از تصاویر رادیوگرافی صورت بگیرد.
  5. ترمیم های متعدد یک دندان

    گاهی به دلیل انجام ترمیم‌های متعدد، پالپ دندان دچار نکروز می‌شود. این نوع عارضه بیشتر در افرادی اتفاق می‌افتد که از ترمیم‌های وسیع و بزرگی بهره برده‌اند. این عارضه معمولا به صورت مزمن نمایان می‌شود و نیاز به درمان ریشه خواهد داشت.
  6. نفوذ باکتری از لابه‌لای ترک‌های ترمیم

    ترمیم‌هایی که برای دندان‌ها به کار گرفته می‌شوند، ممکن است در گذر زمان و یا در اثر آسیبی که به آن‌ها وارد می‌شوند، دچار ترک‌های ریزی شوند. همین ترک‌های ریز فرصت مناسبی برای نفوذ باکتری‌ها رقم می‌زنند. زمانی که باکتری به پالپ دندان برسد، به راحتی می‌تواند به این بافت آسیب رسانده و درمان ریشه را ضروری کند.
  7. درمان ریشه مجدد

    در خیلی از کیس‌ها، فرد حتی با وجود اینکه در گذشته درمان ریشه برایش انجام شده است، در همان دندان احساس درد می‌کند. در این گونه افراد، به احتمال خیلی قوی، درمان ریشه شکست خورده است. به این معنی که دندانپزشک به درستی این درمان را انجام نداده و باکتری توانسته دوباره به این بافت دسترسی پیدا کند. در این گونه مواقع، تمام ترمیم‌ها باید دوباره برداشته شوند و کانال‌هایی که به درستی تمیز نشده‌اند، باید به طور کامل پر شوند.

مراحل عصب کشی دندان کدام اند؟

قبل از شروع درمان ریشه معمولا دندانپزشکان برای اینکه بتوانند اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت شما به دست آورند، باید تاریخچه خوبی از شما گرفته بگیرند. بعد از این کار، به سراغ بررسی تصاویر رادیوگرافی دندان بیمار می‌روند. پس از این بررسی، شروع درمان را کلید می‌زنند. البته دقت داشته باشید که برخی از دندانپزشکان، ممکن است با بررسی تصاویر رادیوگرافی بیمار، متوجه سختی این درمان شوند و وی را به یک متخصص اندو ارجاع دهند. مراحل عصب کشی یک دندان به ترتیب زیر است:

  1. تزریق بی‌حسی مناسب با توجه به اینکه این درمان نیاز به تهاجم به بافت‌های دندان دارد، باید حدود 10 تا 20 دقیقه قبل از آن، داروی بی‌حسی تزریق شود. گاهی ممکن است برای کاهش درد تزریق بی‌حسی، از یکسری بی‌حسی‌های موضعی هم استفاده شود.
  2. ایجاد دسترسی به پالپ دندان با توجه به نوع پوسیدگی و نوع دندان شما، دندانپزشک باید یک حفره مناسب با استفاده فرز ایجاد کند. این حفره، دسترسی مناسبی به فضای پالپ ایجاد می‌کند. معمولا برای این دسترسی، از قسمتی که دچار پوسیدگی شده است، وارد می‌شوند. این حفره بسته به وسعت پوسیدگی و شرایط خود بیمار، می‌تواند تفاوت‌هایی داشته باشد.
  3. یافتن کانال‌های دندان بعد از اینکه بافت پالپ به خوبی در دسترس قرار گرفت، باید کانال‌های دندان را هم پیدا کرد. بافت پالپ در داخل این کانال‌ها نیز وجود دارد. معمولا دندانپزشک قبل شروع درمان، تعداد این و محل تقریبی این کانال‌ها را با استفاده از تصاویر رادیوگرافی تشخیص می‌دهد. تمامی این کانال‌ها باید طی یک درمان ریشه پیدا شوند. در صورتی که دندانپزشک نتواند یک کانال را پیدا کند، احتمال شکست این درمان افزایش پیدا می‌کند. عدم پاکسازی یک کانال، می‌تواند با عارضه‌هایی همراه باشد.
  4. پاکسازی تمامی کانال‌ها پیدا کردن کانال‌ها به این دلیل مهم است که یک راه دسترسی برای باکتری‌ها محسوب می‌شوند. به همین دلیل هم باید تمام کانال‌ها پیدا و پاکسازی شوند. این پاکسازی معمولا با وسیله‌ای به نام فایل صورت می‌گیرد.
  5. شست و شوی کانال‌ها بعد از اینکه با استفاده از فایل، بافت پالپ را از بین می‌برند، باید با استفاده مواد مناسب، داخل این کانال‌ها را شست‌وشو دهند. این مرحله با توجه به اینکه احتمال وجود باکتری در داخل کانال وجود دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
  6. پر کردن کانال‌ها بعد از اینکه کانال‌های ریشه به خوبی عاری از باکتری شدند، باید تمام فضای آن را با یکسری مواد مخصوص پر کرد. این مرحله به این خاطر انجام می‌شود که بعد از درمان، هیچ باکتری نتواند به این فضا دسترسی پیدا کند. در غیر این صورت، فرد با التهاب و عفونت به دندانپزشک مراجعه خواهد کرد.
  7. ترمیم تاج دندان در مرحله آخر و پس از اینکه درمان ریشه را انجام دادند، به سراغ تاج دندان می‌روند. با توجه به اینکه قسمت عمده‌ای از تاج دندان در عصب کشی برداشته می‌شود، باید با مواد پر کردنی، این قسمت‌ها را پر کرد. در آخر هم ممکن است نیاز به قرار دادن روکش باشد.

عصب کشی دندان های جلو

دندان‌های قدامی نسبت به دندان‌های خلفی، کمتر نیاز به درمان ریشه خواهند داشت. چرا که این قسمت از دهان معمولا راحت‌تر از سایر نواحی تمیز می‌شود. البته دقت داشته باشید که درمان ریشه برای دندان‌های جلویی، پروسه‎ای کاملا متفاوت با دندان‌های آسیا بزرگ و کوچک دهان است. چرا که این دندان‌ها، خط لبخند هر فردی را رقم می‌زنند.
دندانپزشک باید برای دسترسی به بافت پالپ، از قسمتی وارد شود که در خط لخند وی دیده نشود. این دندان‌ها نسبت به دندان‌های خلفی دهان، ریشه عمیق‌تری دارند. اما با توجه به تعداد کانال کمتر در هر ریشه، احتمال شکست درمان هم کاهش پیدا می‌کند. در حقیقت، دندان‌ها قدامی برای درمان ریشه، جزو کیس‌های راحت‌تر طبقه‌بندی می‌شوند.

هزینه انجام عصب کشی دندان چقدر است؟

هزینه انجام این درمان به مواردی از جمله نوع دندان، انجام عصب کشی اولیه یا مجدد، دستمزد دندانپزشک و ... بستگی دارد. برای مشاوره و اطلاع از قیمت هر نوع ترمیم، می‌توانید با ما تماس بگیرید.

عصب کشی دندان چقدر طول می کشد؟

بسته به شرایط خود بیمار، ممکن است تعداد جلسات عصب کشی دندان به بیش از یک جلسه برسد. البته به طور معمول در این سال‌ها، دندانپزشکان این درمان را در یک جلسه انجام داده‌اند و کمتر پیش می‌آید که تعداد جلسات بیشتری نیاز باشد. اما گاهی با توجه به درجه سختی این درمان، ممکن است نیاز به دو جلسه درمان هم باشد. هر جلسه بسته به شرایطی که خود بیمار دارد، معمولا بین 1 تا 2 ساعت زمان خواهد برد.

آیا عصب کشی دندان دردناک است؟

معمولا درمان ریشه با توجه به تزریق بی‌حسی دردناک نخواهد بود. اما گاهی اوقات ممکن است کیس‌هایی مشاهده شوند که در حین درمان ریشه، از وجود درد شکایت‌هایی دارند. این گونه افراد معمولا به دو دلیل بی‌حسی برایشان موثر نبوده است. اولین مورد، شکست تزریق بی‌حسی است. اما مورد دوم به خود بیمار وابسته است؛ در حقیقت پالپ دندان در برخی از بیماران، از شاخه‌های عصبی دیگری عصب‌گیری می‌کند. در این افراد، معمولا با تزریق بی‌حسی، بلاک این شاخه‌های جدید صورت نمی‌گیرد و در نتیجه فرد احساس درد خواهد داشت. برای این افراد دندانپزشک یک بی‌حسی عمیق‌تری تزریق خواهد کرد.

مزایای عصب کشی دندان چیست؟

درمان ریشه معمولا با توجه به نوع دندان و شرایط شما، می‌تواند مزایای زیادی هم به همراه داشته باشد؛ هر یک از موارد زیر، می‌تواند به عنوان یک مزیت برای هر بیمار به شمار آید:

  1. جلوگیری از رشد بیشتر باکتری‌ها
  2. جلوگیری از تحلیل استخوان
  3. جلوگیری از بیماری‌های لثه در نتیجه گسترش التهاب پالپ
  4. پیشگیری از لق شدن سایر دندان‌ها
  5. کاهش و از بین رفتن درد بیمار

آیا عصب کشی دندان عوارض دارد؟

درمان ریشه معمولا عوارضی به همراه ندارد. اما گاهی اوقات ممکن است به دلایلی، یکی از عارضه‌های زیر مشاهده شود:

  1. درد گاهی فرد پس از درمان ریشه، از وجود در این دندان شکایت دارد. این درد می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. به همین دلیل هم باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا معاینات لازم صورت بگیرد. درد در روزهای اولیه درمان، معمولا یک عارضه طبیعی تلقی می‌شود.
  2. تورم گاهی به دلیل شکست این درمان، دندان دچار تورم می‌شود و فرد باید حتما برای درمان مجدد به دندانپزشک خود مراجعه کند. البته این تورم تا سه روز اول ممکن است طبیعی باشد.
  3. تریسموس این عارضه معمولا موقتا به وجود می‌آید. اگر با چنین عارضه‌ای مواجه شدید، علت آن بیشتر به تزریق بی‌حسی مربوط می‌شود. به همین دلیل هم زیاد جای نگرانی از درمان ریشه نادرست وجود ندارد. تریسموس به باز شدن محدود فک یا درد حین این فرایند اشاره دارد.
  4. عفونت در صورت بروز عفونت در دندانی که تحت درمان ریشه قرار گرفته است، باید هرچه سریع‎تر برای بررسی علت آن اقدام کنید.
  5. خونریزی خونریزی پس از درمان ریشه، یک عارضه نادر به حساب می‌آید. چرا که تمامی کانال‌ها باید از بافت پالپ پاکسازی شده باشند. اما در صورت درمان ریشه نادرست و یا بروز عفونت مجدد در این ناحیه، احتمال بروز خونریزی نیز وجود خواهد داشت.
  6. درگیری سینوس در درمان ریشه، اگر ریشه دندان نزدیک فضای سینوس قرار داشته باشد، احتمال سوراخ شدن و درگیری آن وجود خواهد داشت. البته این عارضه به ندرت اتفاق می‌افتد. اما شیوع آن در دندان‌ها بالا بیشتر از سایر دندان‌هاست.
  7. احساس گزگز لب، لثه یا زبان گاهی به دلیل برخورد سوزن بی‌حسی با عصب، فرد تا مدتی احساس بی‌حسی یا گزگز در این ناحیه خواهد داشت. اما معمولا در مدت چند هفته بهبودی حاصل می‌شود. در موارد خیلی نادر ممکن است تا چند سال هم این عارضه مشاهده شود.

آیا پس از عصب کشی دندان نیاز به مراجعه به دندانپزشک وجود دارد؟

در صورتی که در یک جلسه صرفا درمان ریشه صورت گرفته باشد، باید برای پر کردن خود دندان هم به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورتی که با شکست این درمان مواجه شدید نیز باید برای درمان مجدد به دندانپزشک مراجعه کنید.

عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

موارد مختلفی بر طول عمر دندان عصب کشی شده تاثیر دارند. از جمله این موارد می‌توان به مراقبت‌هایی که فرد انجام می‌دهد، محل دندان (دندان جلویی باشد یا دندان خلفی)، انجام به موقع درمان، دقت دندانپزشک و حرفه‌ای بودن و ... را نام برد.

مراقبت های لازم پس از عصب کشی دندان

دندانپزشکان معمولا توصیه‌هایی به بیماران خود ارائه می‌کنند تا پس از درمان ریشه، بتوانند برخی از عوارض این درمان را کاهش دهند. توصیه می‌کنیم حتما مراقبت‌های زیر را پس از عصب کشی دندان رعایت کنید:

  1. استفاده از مسکن در صورت نیاز در صورت احساس درد، می‌توانید از مسکن‌هایی که خود دندانپزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده کنید. در صورتی که این درد تسکین پیدا نکرد، باید حتما برای معاینه مجدد به مطب یا کلینیک مراجعه کنید.
  2. رعایت رژیم غذایی تا چند روز معمولا توصیه می‌شود در این مدت، از غذاهایی که خاصیت چسبندگی زیادی دارند پرهیز شود. همچنین، مواد غذایی که بیش از اندازه سفت هستند، نباید در این مدت استفاده شوند. چرا که در این مدت، ترمیم موقتی که به کار رفته شده است، از مقاومت زیادی برخوردار نیست.
  3. رعایت نکات در حین مسواک زدن دندانی که کار عصب کشی برایش انجام شده است، نباید در روزهای اول تحت فشار زیادی قرار بگیرد. به همین دلیل هم حین مسواک زدن، این ناحیه را با حساسیت بیشتری تمیز کنید.
  4. پرهیز از غذاهای خیلی سرد یا خیلی گرم دندان شما ممکن است با حساسیت‌هایی به این مواد غذایی همراه باشد. به همین دلیل هم توصیه بر عدم استفاده از این مواد در چند روز ابتدایی است. البته در کل، استفاده از غذاهای خیلی داغ یا سرد برای دندان می‌تواند مضر باشد.
  5. پرهیز از استفاده از نخ دندان تا زمانی که برای پر کردن آن اقدام نکرده‌اید، تا حد امکان در این ناحیه از نخ دندان استفاده نکنید؛ چرا که ممکن است با جابه‌جایی ترمیم موقت، باکتری فرصت نفوذ به این فضا را پیدا کند.
  6. رعایت بهداشت دهان و دندان درست است که تا چند روز باید در مسواک زدن و کشیدن نخ دندان در این ناحیه حساسیت به خرج داد؛ اما رعایت بهداشت و دهان و دندان باید به خوبی انجام شود. چرا که این مورد می‌تواند از عفونت مجدد فضای پالپ جلوگیری به عمل آورد.

پر کردن دندان پس از عصب کشی! آیا لازم است؟

بعد از عصب کشی باید تا حداکثر 6 هفته، برای پر کردن دندان خود اقدام کنید. در این مدت معمولا دندانپزشک از یک ماده موقت استفاده می‌کند تا باکتری نتواند به داخل این فضا نفوذ پیدا کند. معمولا توصیه می‌شود بعد از چند روز، برای این درمان اقدام کنید. در صورت نیاز، باید مجددا به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا روکشی هم برای آن اعمال کند.

روکش دندان پس از عصب کشی! آیا لازم است؟

بسته به شرایط دندان شما پس از درمان ریشه، روکش دندان ممکن است ضروری باشد. این مورد به تشخیص دندانپزشک شما بستگی خواهد داشت. اگر قسمت زیادی از تاج دندان برای برداشتن پوسیدگی حذف شده باشد، با توجه به احتمال شکستن این قسمت، باید از روکش دندان هم استفاده کنید. در غیر این صورت، نیازی به این کار نخواهد بود.

درد پس از عصب کشی دندان ممکن است ناشی از چه مواردی باشد؟

در صورت احساس درد پس از عصب کشی دندان، احتمال هر یک از موارد زیر وجود دارد:

  1. شکست در درمان ریشه
  2. عفونت استخوان
  3. عفونت کانال ریشه
  4. استفاده از روکش خیلی بزرگ
  5. نفود مواد پرکردنی ریشه به ناحیه زیر آن
  6. نشت ماده شست‌وشو دهنده در حین درمان
  7. پیدا نکردن تمام کانال‌ها

انواع عصب کشی دندان بر اساس تعداد کانال کدام‌اند؟

دندان‌های خلفی با توجه به تعداد ریشه‌ بیشتر، احتمال چند کاناله بودنشان بیشتر است. البته احتمال چند کاناله بودن دندان‌های قدامی هم وجود دارد. معمولا بسته به تعداد کانال، یکی از انواع عصب کشی زیر صورت می‌گیرد:

  1. درمان ریشه دندان‌های یک کاناله هر ریشه حداقل یک کانال خواهد داشت؛ با توجه به همین موضوع، احتمال استفاده از این نوع درمان ریشه، در دندان‌های قدامی که یک ریشه هستند، بیشتر است. این نوع درمان ممکن است برای دندان‌های آسیای کوچک فک پایین نیز به کار رود.
  2. درمان ریشه دندان دو کاناله احتمال وجود دو کانال در دندان‌های آسیای کوچک هر دو فک وجود دارد. به همین دلیل هم این نوع درمان ریشه بیشتر برای این دندان‌ها استفاده می‌شود.
  3. درمان ریشه دندان 4 بیشتر کانال دقت داشته باشید که برخی از دندان‌ها، ممکن است 3، 4 یا حتی بیشتر از این مقدار هم کانال داشته باشند. این مورد بیشتر برای دندان‌های خلفی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل هم دندان‌های خلفی احتمال شکست درمان بیشتری خواهند داشت.

عوارض عصب کشی نکردن دندان چیست؟

افرادی که برای درمان ریشه اقدام نمی‌کنند، ممکن است با هر یک از این عوارض مواجه شوند:

  1. درد و ناراحتی جدی زمانی که پوسیدگی به پالپ دندان می‌رسد، اعصاب بیش از قبل درد را احساس خواهند کرد.
  2. از دست دادن دندان در صورتی که پوسیدگی وسعت زیادی پیدا کند، ممکن است نتوان ترمیم درستی برای تاج آن به کار برد. به همین دلیل احتمال از دست دادن دندان وجود خواهد داشت.
  3. گسترش عفونت گسترش عفونت، از جمله عوارض بسیار خطرناک عدم درمان ریشه است. چرا که این گسترش با توجه به ناحیه‌ای که درگیر خواهد شد، می‌تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد. در برخی از افرادی که این عفونت گسترش زیادی دارد، حتی خطر مرگ هم وجود خواهد داشت.
  4. تشکیل آبسه در صورتی که عفونت از انتهای ریشه دندان خارج شود، ممکن است در برخی نواحی تجمع پیدا کرده و باعث تشکیل آبسه شود. این آبسه گاهی اوقات به صورت حاد و در برخی از مواقع به صورت مزمن اتفاق می‌افتد. در آبسه‌های حاد، احتمال خارج شدن چرک از برخی نواحی دهان وجود دارد.
  5. سکته مغری و قلبی این عارضه در موارد نادری ممکن است اتفاق بیفتد و خطر مرگ فرد را افزایش دهد.

عصب کشی دندان کودکان

کودکان با توجه به اینکه بهداشت دهان خود را به خوبی رعایت نمی‌کنند، با پوسیدگی‌های وسیعی هم مواجه می‌شوند. در این گونه مواقع، ممکن است درمان ریشه برایشان انجام شود. اما خیلی از والدین ممکن است با توجه به موقتی بودن این درمان، از این موضوع سر باز زنند. اما واقعا چرا باید دندان شیری را درمان ریشه کرد؟
دقت داشته باشید که دندان‌های شیری، تاثیر زیادی روی رویش دندان‌های دائمی خواهند داشت. اگر دندان شیری زودتر از زمان طبیعی بیفتد، احتمال رویش بد دندان‌ها دائمی بالاتر می‌رود. به همین دلیل هم دندانپزشک ممکن است به جای کشیدن دندان، درمان ریشه را پیشنهاد کند. به علاوه، کشیدن دندان می‌تواند تاثیر زیادی روی تلفظ کودکان بگذارد.

عصب کشی دندان کودکان با بیهوشی

اما خود درمان ریشه برای کودکان یک پروسه نسبتا دشوار است. چرا که کودکان با توجه به ترس از هر نوع درمانی، همکاری لازم را با دندانپزشک نخواهد داشت. دندانپزشک در ابتدای کار ممکن است تلاش کند تا ترس کودک شما را با استفاده از تکنیک‌های روانشناسی، از بین ببرد. اما خیلی از مواقع، این نوع تکنیک‌ها با شکست مواجه می‌شود.
در این صورت باید به کلینیک‌های مخصوص اطفال مراجعه کنید تا این درمان را به کمک بیهوشی وی انجام دهند. بیهوشی نیاز به حضور متخصص و تجهیزات مخصوص این کار دارد و به همین دلیل هم در مطب و کلینیک‌های معمولی انجام نمی‌شود. به علاوه اینکه هزینه آن هم نسبت به درمان‌های معمولی بالاتر خواهد بود.

آیا عصب کشی دندان در بارداری ممکن است؟

یک تصور غلط بین زنان باردار وجود دارد که نباید در این دوران برای درمان دندان‌های خود اقدام کنند. اما به این موضوع توجه نمی‌کنند که اگر همین دندان‌ها درمان نشوند، التهاب و عفونت ممکن است در تمام بدن پخش شده و روی جنین تاثیر خیلی بدتری بگذارد.
درست است که درمان ریشه ممکن است تاثیراتی روی جنین بگذارد، اما این اثر خیلی کمتر از آن چیزی است که بخواهد نگرانی ایجاد کند. با این حال، بهتر است برای این گونه درمان، با پزشک خود مشورت کرده و سپس اقدام کنید. معمولا هم توصیه بر این است که درمان ریشه را در سه ماهه دوم بارداری انجام دهند.

سوالات متداول

  1. آیا احساس درد در فک و عضله های اطراف پس از عصب کشی دندان طبیعی است؟

    بله، معمولا این نوع دردها با توجه به باز بودن دهان شما در حین درمان اتفاق می‌افتند. به همین دلیل هم جای نگرانی وجود ندارد. اگر این درد در مدت زمان نسبتا زیادی از بین نرفت، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کرده و این موضوع را وی در میان بگذارید.
  2. آیا بیمار حین انجام عصب کشی دردی را احساس می کند؟

    خیر، با توجه به تزریق بی‌حسی، این اتفاق به ندرت می‌افتد. گاهی ممکن است در برخی از افراد، درد حین درمان مشاهده شود.
  3. آیا ممکن است دندان پس از مدتی نیاز به عصب کشی مجدد پیدا کند؟

    در صورتی که درمان با شکست مواجه شود، امکان نیاز به عصب کشی مجدد وجود خواهد داشت.
  4. آیا درمان جایگزینی برای عصب کشی دندان وجود دارد؟

    درمان جایگزینی برای نگه داشتن بیشتر دندان وجود ندارد. مگر اینکه فرد تصمیم به کشیدن این دندان بگیرد که زیاد توصیه نمی‌شود. چرا که نبودن یک دندان می‌تواند عوارض زیادی را به همراه داشته باشد.
  5. آیا می توان از نیاز به عصب کشی دندان در آینده پیشگیری کرد؟

    بله، در صورتی که بهداشت دهان و دندان‌های خود را به خوبی رعایت کنید، احتمال پوسیدگی به حداقل می‌رسد. مواد قندی از عمده دلایل پوسیدگی و نیاز به درمان ریشه هستند؛ به همین دلیل هم می‌توانید با محدود کردن این مواد در رژیم غذایی خود، از نیاز به درمان ریشه پیشگیری کنید. در صورتی که دندان‌های شما دچار پوسیدگی شده‌اند، باید قبل از رسیدن باکتری‌ها به پالپ، برای ترمیم آن‌ها اقدام کنید.
  6. عصب کشی اورژانسی به چه معنی است؟

    در صورتی که علائم بیمار حاد باشد، دندانپزشک باید در اسرع وقت نسبت به درمان ریشه دندان عامل اقدام کند.
  7. آیا عصب کشی دندان خطر دارد؟

    هیچ مدرک دال بر خطرناک بودن درمان ریشه ارائه نشده است. این درحالی است که اگر نسبت به این درمان اقدام نکنید، احتمال شدیدتر شدن علائم شما بیشتر خواهد بود.
  8. آیا عصب کشی دندان معمولا موفقیت آمیز است؟

    در اکثر کیس‌ها این درمان با موفقیت همراه است. اما در صورتی که دندانپزشک شما از مهارت خوبی برخوردار نباشد، ممکن است در برخی موارد شکست بخورد. البته این شکست ممکن است به دلیل عدم رعایت نکات مراقبتی پس از این درمان توسط خود شخص اتفاق بیفتد.
  9. آیا می‌توان در خانه نیز درمان ریشه را انجام داد؟

    پاسخ منفی است؛ عصب کشی یک درمان بسیار پیچیده است که باید توسط یک فرد متخصص انجام شود. در صورتی که فرد بخواهد این درمان را در خانه انجام دهد، احتمال گسترش عفونت و آسیب بیشتر به دندان وجود خواهد داشت.
  10. آیا می‌توان با عصب کشی دندان پوسیده، طول عمر آن را افزایش داد؟

    بله، شما به جای کشیدن دندان و حذف آن، می‌توانید با این درمان، دندان خود را تا مدت‌ها نگه دارید.