تفاوت لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت | لمینت بهتر است یا کامپوزیت؟
چکیده مطلب
به دنبال کسب اطلاعات صحیح درباره تفاوت لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیتی هستید ابتدا باید راهنمای جامع لمینت سرامیکی و راهنمای جامع ونیر کامپوزیت را مطالعه بفرمایید.
در ادامه بحث نیز شرح مختصری از این درمان ها را برای شما ارائه کرده ایم.
لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت هر دو از درمان های زیبایی دندانپزشکی محسوب می شوند که بد فرمی، بد رنگی دندان ها را رفع کرده و طرح لبخند شما را اصلاح می کند. این روکش های دندانی می توانند متناسب با سلیقه شما طیفی از رنگ های طبیعی دندان تا سفید انتخاب شوند.
معمولا دندانپزشکان توصیه می کنند، 8 الی 10 واحد از دندان های قابل رویت در هنگام لبخند، تحت درمان قرار گیرند تا جلوه ای زیباتر به لبخند شما بدهد. برای انجام هر کدام از این دو درمان دندانپزشک در ابتدای امر شکل و فرم دندان ها و نحوه قرار گیری دندان ها در کنار هم و نیز نحوه قرارگیری دندان های دو فک بر روی هم را بررسی کرده تا تشخیص دهد آیا این درمان مناسبی برای برطرف کردن نیاز شما هست یا خیر.
گاهی قبل از انجام لمینت دندان و یا کامپوزیت دندان نیاز به درمان های پیش نیاز از جمله جراحی لیفت لثه، رفع پوسیدگی های دندان، درمان های ترمیمی و جرم گیری می باشد. از طرف دیگر ممکن است هیچ کدام از این درمان ها پاسخگوی مشکل دندانی شما نباشد و دندانپزشک معالج توصیه کند، جهت انجام ارتودنسی یا ارتوسرجری (ترکیب ارتودنسی و جراحی) به متخصص ارتودنسی مراجعه فرمایید.
در ادامه برای آشنایی بیشتر شرح مختصری از درمان های لمینت سرامیکی دندان و کامپوزیت ونیر را ارائه کرده ایم تا پس از آن تفاوت این دو روش درمانی قابل بررسی باشد.
لمینت سرامیکی دندان
پس از تراش جزیی دندان و قالب گیری ، لمینت های سرامیکی توسط لابراتوار دندانپزشکی ساخته و آماده نصب می شود. پروسه این درمان حدود 2 الی 3 هفته زمان لازم دارد. در معاینات جلسه اول دندانپزشک متخصص زیبایی بررسی می کند که آیا این درمان برای شما مناسب است یا نه. پس از آن قالب های ساخته شده در لابراتوار توسط دندانپزشک شما مورد بررسی قرار می گیرد که در صورت نیاز اصلاحات لازم انجام شود. در جلسه دوم ساخت پروتز های موقت تا آماده شدن لمینت های نهایی شما انجام می شود و پس از طی دو الی سه هفته ی آینده لمینت های ساخته شده برای کلینیک دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی شما ارسال خواهد شد و توسط دندانپزشک بر روی دندان های شما نصب خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل دقیق تر درمان و مراقبت های پس از آن می توانید مقاله مربوط به مراقبت های بعد از لمینت دندان را مطالعه بفرمایید.
ونیر کامپوزیت دندان
بر خلاف لمینت های سرامیکی، ونیر کامپوزیت دندان در همان جلسه اول پس از معاینات دندانپزشک، در طی چند ساعت بر روی دندان شما فرم داده می شود. در این روش درمانی به هیچ وجه نیازی به تراش و قالب گیری از دندان نیست. از این رو ونیر کامپوزیت دندان جزو درمان های برگشت پذیر محسوب می شود، چرا که به ساختار دندان شما آسیبی وارد نمی شود.
این درمان اگر به شکل اصولی و تخصصی انجام شود ابدا باعث التهاب لثه، عفونت و یا بوی بد دهان نخواهد شد. از طرف دیگر اگر ونیرهای کامپوزیتی با مواد مرغوب و کیفیت بالا ساخته شوند و در پروسه نصب شدن به خوبی پولیش شود، مدت زمان زیادی دچار تغییر رنگ نخواهد شد.
تفاوت لمینت سرامیکی با ونیر کامپوزیت دندان
تفاوت اول: مدت زمان نصب
نصب ونیر کامپوزیت روی دندان ها در یک جلسه انجام می گیرد. یک دندانپزشک متخصص و دارای مهارت، می تواند این کار را در حدود یک ساعت و یا کمتر از آن، انجام دهد. اما نصب لمینت های سرامیکی، در دو جلسه صورت گرفته که در جلسه ی اول، آماده سازی دندان ها انجام شده و دندانپزشک قالبی از دندان های بیمار تهیه می کند و آن را به لابراتوار دندانسازی می فرستد تا لمینت اختصاصی دندان ساخته شود. بعد از حدود دو هفته، بیمار باید مجددا به مطب دندانپزشکی مراجعه کند تا دندانپزشک اقدام به نصب لمینت ها بر روی دندان ها کند.
تفاوت دوم: فرآیند کاشت
این دو روش درمانی در فرآیند کاشت نیز با هم تفاوت هایی دارند. در واقع ونیر کامپوزیت روشی کم تهاجمی تر نسبت به لمینت سرامیکی می باشد. در روند کاشت ونیر کامپوزیت، دندانپزشک بدون اینکه دندان را تراش دهد، کامپوزیت ها را مستقیما روی دندان ها قرار می دهد. اما در روند کاشت لمینت، به منظور پیوند محکم تر لمینت با دندان، لازم است تا مقداری از مینای دندان تراشیده شود. در این صورت لمینت یک درمان برگشت ناپذیر بوده و بیمار نمی تواند بدون لمینت و روکش، از دندان های طبیعی خود استفاده کند. البته لازم به ذکر است که امروزه با وارد شدن روش های جدید، نمونه هایی از لمینت دندان بدون نیاز به تراش نیز وجود دارند.
تفاوت سوم: دوام و ماندگاری
هر دوی این روش ها نیازمند مراقبت ها و رعایت توصیه های دندانپزشک هستند. در صورت رعایت مراقبت های لازم، لمینت های سرامیکی می توانند ماندگاری و طول عمری بالاتر از ونیر کامپوزیت ها و در حدود 15 سال داشته باشند.
تفاوت چهارم: مقاومت
لمینت دندان در لابراتوار دندانسازی و با تکنولوژی پیشرفته ساخته می شود، در نتیجه استحکام و مقاومت بالاتری نسبت به ونیر کامپوزیت دندان دارد. حتی اگر بیمار از بهترین برند کامپوزیت استفاده نماید، باز هم می تواند گفت که لمینت مقوامت بالاتری دارد.
تفاوت پنجم: هزینه
یکی دیگر از تفاوت های این دو روش زیبایی و ترمیمی دندان ها، هزینه آن هاست. ونیر کامپوزیت دندان به مراتب هزینه ای پایین تر از هر واحد لمینت دندان دارد.
لمینت سرامیکی بهتر است یا ونیر کامپوزیت دندان؟
پیش از این درباره تفاوت های دو روش درمانی اصلاح طرح لبخند پرداختیم. اکنون به این سوال پاسخ خواهیم داد که کدام یک از این دو روش برای شما مناسب است. از این رو لازم است قبل از تصمیم گیری، هر شخص عوامل زیر را مورد بررسی قرار دهد.
• هدف و خواسته ی فرد بیمار برای انجام درمان چیست؟ آیا فقط نیاز به تغییر رنگ دندان و اصلاحات جزیی می باشد که در این صورت ونیر کامپوزیت گزینه مناسبی برای این دسته از اشخاص است. اما اگر بی نظمی های دندانی شدید تر از نتیجه گیری با ونیر های کامپوزیتی باشد دندانپزشک معالج لمینت های سرامیکی تجویز می کند.
• دندانپزشک متخصص می تواند به شما در انتخاب مواد با کیفیت برای انجام هر کدام از این درمان ها کمک کند. در این خصوص از سطح انتظارتان و بودجه ای که برای آن در نظر گرفته اید با ایشان صحبت کنید.
• به لحاظ زیبایی هم لمینت های سرامیکی و هم ونیر های کامپوزیت اگر با مواد مرغوب و دقت و شرایط اصولی برای بیمار نصب شوند، ظاهری کاملا طبیعی و جلوه گر را خواهند داشت. مهارت و ظرافت دندانپزشک معالج شما در نتیجه نهایی درمان بسیار تاثیر گذار است.
• برای افرادی که دچار فواصل بین دندانی هستند و یا دندانهای بسیار کوتاهی دارند، لمینت های سرامیکی گزینه بهتر و ماندگار تری می باشد.
• ونیرهای کامپوزیتی به لحاظ هزینه و زمان صرف شده برای درمان، مقرون به صرفه تر و مناسب تر از لمینت های سرامیکی هستند.
• از طرف دیگر ونیرهای کامپوزیتی بسیار زودتر از لمینت های سرامیکی لکه دار شده و تغییر رنگ می دهند. از این رو نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
• اگر چه که لمینت های سرامیکی درمان پر هزینه تری محسوب می شوند، اما همانطور که گفته شد دربرابر رنگ پذیری و شکستگی مقاوم تر بوده و دیرتر دچار فرسایش می شوند.