ترمیم همرنگ دندان: درمان پوسیدگی، مزایا و معایب، مراحل درمان و هزینه 1402
چکیده مطلب
ترمیم دندان با مواد همرنگ یکی از درمان های دندانپزشکی می باشد که به منظور بازگرداندن زیبایی و کارایی دندان مورد استفاده قرار می گیرند. از کارایی این روش می توان به مواردی از جمله ترمیم و اصلاح پوسیدگی های دندانی، خوردگی های جزئی دندان و دیگر آسیب هایی از دندان که به صورت سطحی می باشند، اشاره نمود. مهمترین ویژگی این مواد که مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است، همرنگ بودن آن ها با دندان و ظاهری زیبا و یکدست می باشد.
آیا شما هم باید برای ترمیم دندان خود به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؟ آیا می خواهید تا موادی که به صورت همرنگ با دندان های شما می توانند برای ترمیم مورد استفاده قرار بگیرند را بشناسید؟ پس ادامه این مقاله را مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری قبل از مراجعه به مطب دندانپزشکی به دست آورید.
ترمیم قدامی و خلفی همرنگ دندان
پوسیدگی دندان یکی از بیماری های رایج دهان و دندان می باشد که بایستی درمان شود، چرا که عدم درمان پوسیدگی دندان منجر به گسترش پوسیدگی دندان و حتی از دست دادن دندان خواهد شد. تا سالهای اخیر برای درمان پوسیدگی دندان از آمالگام بعنوان ماده مستحکم اما تیره رنگ استفاده می شد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، بیشتر از مواد کامپوزیتی یا فیشور سیلانت ها و لیزر دندان استفاده می شود و بیشتر افراد ترجیح می دهند، دندان هایی یکدست ( همرنگی مواد و دندان ) داشته باشند، بنابراین استفاده بیشتر از مواد همرنگ دندان رایج شده است.
فیلم ترمیم همرنگ دندان
این مطلب به زودی به روز رسانی می شود.
ترمیم همرنگ دندان با فیشورسیلانت
فیشورسیلانت مواد همرنگ دندان است که برای پرکردن دندان و محدود کردن سطحی پوسیدگی دندان کاربرد دارد. فیشورسیلانت سبب جلوگیری از رشد پوسیدگی دندان می شود. عموماً از فیشورسیلانت ها برای دندان 6 و بعضاً دندان های e و d استفاده می شوند. فیشورسیلانت ها با پرکردن سطح جونده و شیارهای دندان های مذکور (که منبع تجمع مواد غذایی و فعالیت میکروبیهستند)، از ادامه و گسترش پوسیدگی جلوگیری می کنند .با توجه به ماندگاری 3-4 ساله فیشورسیلانت ها، بهترین زمان استفاده از فیشورسیلانت قبل از پوسیده شدن دندان است که در کودکان و نوجوانان نیز می توان از این مواد همرنگ دندان استفاده نمود.
مزایای استفاده از فیشورسیلانت
- جلوگیری از پوسیدگی دندان
- قابلیت استفاده هم برای دندان های شیری و هم دندان های دائمی
- مدت زمان کوتاه انجام و اجرا و درد بسیار کم
- عدم نیاز به بی حسی
- ترمیم همرنگ دندان
ترمیم همرنگ دندان با مواد کامپوزیت
کامپوزیت بعنوان مواد همرنگ دندان با قابلیت پرکنندگی، جایگزین بخش های از دست رفته دندان می شود. این مواد به لحاظ ظاهری و مشخصات فیزیکی با ساختار اصلی دندان مطابقت داشته، بطوریکه دندان ترمیم شده در نهایت از استحکام کافی و زیبایی برخوردار می شود.
مزایای استفاده از مواد کامپوزیت
- پر کردن دندان با استفاده از این مواد، مقاومت بالایی دارند و از نظر زیبایی بسیار مورد پسند بیماران قرار می گیرند. خصوصا اگر دندان های جلویی نیاز به ترمیم و پر کردن داشته باشند، همواره از مواد کامپوزیتی استفاده می گردد.
- این مواد سبب تقویت بافت باقی مانده دندان می شوند.
- سبب حفظ حداکثر مقدار دندان می گردند.
ویژگی های ترمیم همرنگ دندان با مواد کامپوزیت
-
ایمنی و ظاهر
دندان هایی که با مواد کامپوزیتی همرنگ دندان پر می شوند، علاوه برظاهر بهتر، دیگر در معرض خطر ابتلا به حساسیت و مسمومیت حاصل از جیوه و فلزات دیگر (ترمیم با ماده آمالگام) قرار نمی گیرند. چرا که در برخی از بیماران، حساسیت نسبت به ماده آمالگام و احساس طعم فلزها مشاهده می شود.
-
دوام
هر چند که دوام مواد کامپوزیتی به اندازه دوام آمالگام فلزی نیست، اما تولید کنندگان، گامهای بلندی برای افزایش استحکام مواد کامپوزیتی برداشتهاند تا جایی که از این مواد می توان برای ترمیم همرنگ دندان ها از جمله دندان های آسیاب استفاده کرد.
مزایای استفاده از ترمیم همرنگ دندان
- ظاهری کاملا شبیه به دندان
- عدم نیاز به تراشیدن اضافه دندان و بکارگیری پین دندانی
- ایجاد استحکام طبیعی دندان به دلیل چسبندگی بالای مواد
- عدم حساسیت دندان به مواد کامپوزیتی
- حفظ زیبایی دندان
- بدون نیاز بهتعویض مجدد
- داشتن کمترین عوارض در دوران بهبود
هزینه ترمیم همرنگ دندان
هزینه ترمیم همرنگ دندان به موقعیت دندان، تعداد جلسات، میزان پوسیدگی ناحیه، میزان پوشش دهی بیمه و مهارت دندانپزشک شما بستگی دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک با بررسی دهان و دندان شما، نوع درمان و هزینه ی آن را برایتان تعیین کند.
مراحل ترمیم همرنگ دندان
دندانپزشک ابتدا با استفاده از بی حسی موضعی، منطقه دهان را بی حس کرده و قسمت پوسیده دندان (درصورت وجود) را با استفاده از ابزارهای دستی دندانپزشکی می تراشد. سپس محیط دندان را از هرگونه پوسیدگی و وجود باکتری پاکسازی می کند و مواد همرنگ دندان را بصورت لایه لایه روی حفره دندان قرار می دهد و بر روی هر لایه پرتو سفت کننده ویژهای تابانده می شود.
هنگامی که فرایند لایهبندی به اتمام رسید، دندانپزشک مواد کامپوزیت را شکل داده و هرگونه مواد اضافی آن را می تراشد و پس از براق و صیقلی کردن دندان، برای تکمیل فرآیند ترمیم همرنگ دندان، انطباق بایت را بررسی کرده و اطمینان حاصل می کند که دندان ها به خوبی روی هم قرار می گیرند.
ضرورت تعویض پرکردگی همرنگ دندان
پرکردگی همرنگ دندان مادامالعمر نیست و تغییر رنگ می دهد. پرکردگی کامپوزیتی همرنگ دندان لک شده و به مرور زرد یا تیره می شود. دندان و پرکردگی آن با جویدن غذا در معرض فشار های شدید قرار می گیرد. حتی اگر هیچ مشکل دیگری نیز ایجاد نشود، بعضی پرکردگی ها به مرور ساییده می شود و باید تعویض شود. چنانچه مواد داخل دندان بریزد، ترک بردارد یا سوراخ شود، دندان باید مجدداً پرشود. باکتریها و ذرات غذا زیر پرکردگی ترک خورده یا سوراخ شده میلغزند و چون تمیز کردن زیر پرکردگی ممکن نیست، باکتریها از این ذرات تغذیه می کنند و اسیدی را تولید می کنند که عامل پوسیدگی دندان است. پوسیدگی زیر پرکردگی قبل از آن که متوجه شوید، گسترده می شود یا باعث درد می شود. به همین دلیل است که دندانهای پر کرده نیز باید بطور مرتب معاینه و در صورت مشکلدار بودن پرکردگی مجدداً پر شود.
معایب استفاده از ترمیم همرنگ دندان
- هزینه بیشتر نسبت به آمالگام
- دوام کمتر نسبت به آمالگام
- نیاز به دقت و مهارت بیشتر در هنگام ترمیم همرنگ دندان
- نیاز به صرف وقت بیشتر در هنگام ترمیم همرنگ دندان
مراقبت های لازم پس از ترمیم همرنگ دندان
- تا 24 ساعت از جویدن غذاهای سفت بپرهیزید.
- تا 24 ساعت از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید.
- مرتب مسواک بزنید.
- نخ دندان بکشید.
- از دهانشویه بصورت مرتبط استفاده کنید.
- بهداشت دهان خود را رعایت کنید.
- تحت نظر منظم و دورهای پزشک باشید.
سوالات متداول
-
آیا مواد ترمیم کننده همرنگ دندان مانند آمالگام دارای جیوه می باشند؟
خیر. این مواد دارای جیوه نیستند، اما قیمتی بالاتر از آمالگام دارند. قرار دادن این مواد روی دندان کمی پیچیده تر از آمالگام بوده و به مهارت بالاتری نیاز دارد و همچنین به دلیل داشتن ظاهری شبیه به دندان، هزینه آن ها بالاتر است. -
چه مدت بعد از پر کردن دندان با مواد همرنگ می توان مسواک زد؟
شما حدود یک ساعت بعد از پر کردن دندان های خود با مواد همرنگ، می توانید شرایط عادی را در پیش بگیرید . به راحتی از مسواک و نخ دندان استفاده داشته باشید. -
دوام ترمیم دندان با مواد همرنگ چقدر است؟
به طور کلی دوام پر کردگی های دندان بالا می باشد، اما نمی توان آن ها را دائم و همیشگی در نظر گرفت. اگر دندان های اطراف سلامت کامل داشته باشند، می توانیم انتظار دوام بالا و چند ساله از این مواد را داشته باشیم. -
آیا احتمال افتادن مواد پر کننده کامپوزیتی از روی دندان وجود دارد؟
در صورتی که درمان شده به دست دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی صورت گرفته باشد، هیچگونه احتمالی به جهت افتادن این مواد از روی دندان وجود ندارد. اما در برخی شرایط خاص مانند دندان قروچه کردن و یا گاز گرفتن مواد غذایی سفت، امکان دارد تا مواد کامپوزیتی به ترمیم نیاز پیدا کنند.